на живо

Ивелин Попов: И Гриша Ганчев се опита да ме върне в националния отбор

Българският футболист говори за "лъвовете", коронавируса, ситуацията в "Ростов" и бъдещите си планове

Ивелин Попов: И Гриша Ганчев се опита да ме върне в националния отбор

Русия е една от малкото държави, в които футболните отбори продължават да тренират, макар че няма мачове. Ивелин Попов, който носи екипа на "Ростов", говори специално за bTV за положението в страната покрай пандемията от коронавируса.

Бившият капитан на "лъвовете" разкри, че освен Георги Дерменджиев, и собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев се е опитал да го убеди да се върне в националния тим.

- Какво е положението в Русия. Разбрах, че вече са над 400 случаите с коронавирус в страната. Притесняваш ли се и какви са мерките, които страната налага?

- Като цяло не са така затегнати, както в България и в редица други държави по света. Лично за нас, за "Ростов" мога да говоря. Тук няма ограничения и карантини. Във футболния клуб всеки ден тренираме, децата си ходят и на детски градини, на училище. Засега не са така затегнати нещата, както в други страни. Не можем да кажем, че не се притесняваме, но самата нация тук възприема по-спокойно нещата. Виждате дори от новините, че пращат в Италия медици, учени, военни, указват помощ.

Снимка: Getty Images

- Ти си със семейството там. Предполагам гледаш да ги поуспокоиш, особено своята съпруга и децата, за да не се притесняват толкова от вируса.

- Да, ние сме тук всички заедно. Животът тук не е така ограничен като в другите държави. Всички си работят, няма ограничения никъде. Няма навалици по магазините. Хората не са така изплашени, както в България.

- Вече няколко седмици няма мачове и в Русия. Как поддържате форма, без мачове сигурно е много неприятно?

- Разбира се, когато няма мачове е много по-трудно. Всеки ден тренираме обаче, в неделя и понеделник почиваме.

- Предполагам в отбора коментирате темата "коронавирус". Сигурно има играчи, които искат да се приберат у дома, но са възпрепятствани от положението?

Снимка: Lap.bg

- Няма хора по света, които да не обсъждат тази тема. Всички новини и предавания са свързани с това. Ние сме ограничени да не напускаме нашия регион Ростов. Ако решим да напускаме Ростовска област, трябва да уведомим клуба, а след това да бъдем под карантина.

- Има ли някой от твоите съотборници, който иска да се прибере в своята родина, но да не е възможно?

- При нас няма такива футболисти, защото не сме толкова много чужденците. Петима сме, а и на повечето семействата им са тук.

- Какво се говори за руското първенство? Кога ще се поднови? 

- В момента е такава ситуацията, че няма човек на земята, който да каже кога ще се възобнови и кога ще спре този вирус. В момента не ни остава нищо друго, освен да чакаме и да се абстрахираме от ситуацията. На 10-ти април ще има събрание на Руския футболен съюз и тогава ще се решава съдбата на шампионата. Същото е положението и в останалите държави, с изключение на Беларус.

- Вирусът сътвори бъркотия с първенствата, с трансферните прозорци. Вмъква се вече идеята за сливане на шампионатите. Ако това се направи и в Русия за вас играчите ще бъде проблем, тъй като вие години наред сте свикнали с друг режим, имате различен биологичен часовник.

Снимка: twitter.com/rostovfc

- Всяка една промяна изисква време, за да свикне организмът. Ако стане това, ще има някакъв вид дискомфорт, но мисля, че спортистите и футболистите каквото и да се наложи ще се съобразим. Да, би било тежко, ако се случи така, но ние ще се справим с всичко.

- Спомена думата съобразяване. Предвид назряващата финансова криза в доста първенства се говори за намаляване на заплатите. В "Ростов" говори ли се вече за това?

- В руския шампионат тази тема все още не се дискутира. Все пак при нас ситуацията се развива от 15 дни. Нека видим кога ще намалеят случаите, кога ще има някаква яснота с обстановката в света. Предполагам, че ако до това се стигне, предвид това, което се случва по света, мисля че няма да има абсолютно никакъв проблем, ако трябва да се намалят заплатите. Напротив, това е нещо благородно.

- Ако теб те помолят да си намалиш заплатата, както и твоите съотборници, няма да имаш проблем?

-Какъв проблем да имам? По цял свят виждате какво става. Както може да се помага, ние ще сме насреща. Трябва да останем хора. Ние бихме искали да помогнем на клуба. Все пак клубът доста време помага на нас със заплати, финансови стимули, премии.

Снимка: Lap.bg

- Не съм пределно запознат с финансовото състояние на "Ростов", но ако коронавирусът навреди на бюджета и на твоя отбор, той ще успее ли да издържи?

- При положение, че се играха мачове от световното първенство, нашият регион е доста развит. Има много неща, които хората тук се занимават с тях. Облагороден район е, така че дори да има финансова криза, ще издържи. Русия е страна с хипер много ресурси и спортът за нея е приоритет. Спортът рекламира и трябва да се инвестира в него.

- Трансферният прозорец се обърква сега, но желанието ти за оставане в "Ростов" налице ли е? Говореше се да се прибереш у нас, твоето желание какво е, имайки предвид и доброто ви класиране?

- Да, към момента директно попадаме в групите на Лига Европа, на 3 точки сме от Шампионска лига. Градът е страхотен, семейството ми се чувства добре. Имам година и половина от договора. Да ви кажа честно, за връщане обратно в България изобщо не може да става дума дори и след изтичането на договора. Не искам да дърпам дявола за опашката, но моето желание е да завърша кариерата си в чужбина.

Снимка: Lap.bg

- Отлагането на европейското първенство беше неизбежен ход на УЕФА. Датите за баражите също се променят, засега са за началото на юни. Това как ще се отрази на нашия национален отбор?

- Надявам се тези баражи да се изиграят, но с оглед на ситуацията, която става в момента, не съм сигурен кога ще се играят. Ето, вчера беше спряно и унгарското първенство. Доста сериозни са мерките и там. Почти като тези в България. Не съм сигурен, че юни месец ще се играят тези баражи при положение, че се обявява извънредно положение. Тези, които получиха травми, ще имат възможността да се възстановят. Друг е въпросът в какво състояние ще са, как ще наберат форма като не се играят мачове. Едно е да тренираш вкъщи, друго е с отбора си.

- Преди няколко седмици, още преди коронавирусът да е достигнал до България, Георги Дерменджиев заяви, че е получил категоричен отговор от теб за това, че няма да се върнеш в националния отбор. Предвид изместването на календара много хора все пак ще таят надежди, че ще промениш мнението си, ще има време за още преговори. Непоклатим ли си?

Снимка: Lap.bg

- Благодаря ти за този въпрос. Искам да благодаря на Георги Дерменджиев. Той беше един от хората, в които наистина видях желание да ме види в отбора. Видяхме се с него, постоянно бяхме в контакт, след всеки мач за първенството се чувахме и обсъждахме и други двубои. Бяхме в Пловдив с моята съпруга, с г-н Дерменджиев и неговата съпруга, поговорихме си. Аз извадих моите доводи пред него. Михаил Касабов беше другият, който имаше желание наистина да се завърна. Всички други, които даваха интервюта - не съм имал разговор с тях. Преди Нова година г-н Ганчев ми звънна и също така ми каза, че е хубаво да се върна, за което му благодаря. Аз съм си взел моето решение, казах им го, даже мисля, че е излишно повече да се коментира. Нека се концентрират върху тези, които са здрави и във форма и да продължават без мен.

- Конгрес в момента няма как да има, но все повече се говори за Димитър Бербатов и Стилиян Петров като кандидатури за президент на БФС. Как гледаш на техни кандидатури? Някои се нахвърлиха върху тях, че нямали опит.

Снимка: Getty Images

- Първо трябва те самите да заявят техните намерения, а не заради писания в медиите да се говори дали са готови или не. Когато те излязат с тяхната платформа, ще имаме по-голяма яснота. Тъй като не са го сторили, все още е излишно да ги обсъждаме като кандидатури. Като футболисти бяха страхотни, имат и огромен опит, бяха големи лидери.

- Спрягат се имена и от сегашното ръководство. Одобряваш ли това или е по-добре да се изчисти всичко и да се започне наново?

- В едно предприятие винаги има кадърни и некадърни хора. Дори да дойде някой друг и да спечели конгреса, той първо трябва да види кои хора са кадърни и да ги остави на работа. Некадърните да си стягат куфарите и да си заминават. Шефът на БФС да си прецени спрямо два-три месеца работа с тези хора - ставаш или не ставаш. Има такива, които стоят на стари лаври и си взимат само заплатата, живеейки на гърба на футбола.

В края на интервюто Ивелин Попов направи и специално обръщение към всички българи.

- Животът не е само футбол! Всички ние имаме семейства, близки, роднини и приятели. Нека всеки да опита да съхрани себе си и тези хора. Със сигурност ще дойдат светли дни и ще преболедуваме и това. След това обаче всеки да си направи равносметка през какво сме преминали и по какъв начин.

bTV призовава: останете си вкъщи!