на живо

С поглед към Токио 2021: България с 14 квоти до момента (ВИДЕО)

За голяма част от спортовете олимпийските квалификации тепърва предстоят

С поглед към Токио 2021: България с 14 квоти до момента (ВИДЕО)

Българският спорт посреща с надежда превърналата се в олимпийска 2021-а година. Пандемията от коронавирус отложи най-големия спортен форум в Токио с 12 месеца, а немалка част и от олимпийските квалификации не се състояха.

Към 5 януари, 14 са спечелените български квоти за Игрите в японската столица. Най-значими от тях са тези на Мария Гроздева и Ивет Лалова, които впечатляват със своето спортно дълголетие.

Гроздева, която ще бъде на 49 години на олимпийските игри в Токио, ще участва за седми път под петте преплетени кръга.

Тя е най-успешният ни спортист на Игрите - има на своята сметка два златни и три бронзови медала в спортната стрелба. Дебютът ѝ е през 1992-а година в Барселона, когато повече от половината останали български спортисти, спечелили квоти за Токио 2021, дори не са били родени. Въпреки че не успя да се класира за Рио 2016, Гроздева вярваше, че може отново да усети олимпийската магия. И успя!

Участие на пети олимпийски игри си осигури българската звезда в леката атлетика – Ивет Лалова. Само още един наш лекоатлет е бил част от най-големия спортен форум пет пъти – двукратната европейска шампионка Светла Димитрова.

36-годишната Ивет все още няма олимпийски медал в своята богата колекция от отличия. През 2004-а година в Атина тя остана на 3 стотни от бронза на 100 метра, финиширайки четвърта.

По всяка вероятност за родната спринтьорка това ще бъде последно участие на олимпийски игри.

Сребърната медалистка от Рио – Мирела Демирева, е другият български лекоатлет, който може съвсем смело да гледа към Токио. Тя преодоля с лекота олимпийския норматив и мечтае за злато в сектора за висок скок.

Силно включване се очаква от младата генерация български плувци. До момента трима са си подпечатали визите за Токио – Антъни Иванов и 17-годишните Йосиф Миладинов и Калоян Левтеров.

Най-успешният олимпийски спорт за България – борбата, до момента има само един сигурен представител в Токио. На световното първенство през 2019-а година, което бе и първа възможност за борците да си осигурят участие в Токио, Тайбе Юсеин се окичи със сребро, което я класира и за японската столица. 

Снимка: bul-wrestling.org

През март, на европейската квалификация в Будапеща, борците ще имат втора възможност. Последният влак за Япония пък може да бъде хванат от… София. Между 6 и 9 май ще се изиграят последните схватки, които могат да стегнат куфарите на още някой български борец към Страната на изгряващото слънце. 

До момента на олимпийски игри родната борба е завоювала 16 титли и общо 69 медала.

Друг успешен спорт за България – художествената гимнастика, безспорно ще преследва медалите в Токио.

Ансамбълът ни, който на Игрите в Рио спечели бронзово отличие, се е прицелил отново в място на почетната стълбичка, но този път гимнастичките ни ще искат да сложат на гърдите си по-ценно отличие. В индивидуалната надпревара участие ще вземат грациите Боряна Калейн и Катрин Тасева.

На олимпийското стрелбище компания на Мария Гроздева ще правят Антоанета Костадинова и младата ни надежда Мирослава Минчева. Спортист номер едно на Търговище за 2020-а година ще участва за трети път, като във визитката си има и олимпийски финал. На Игрите в Рио Антоанета завърши осма в дисциплината 25 метра въздушен пистолет.

Снимка: Български олимпийски комитет

Минчева е на 21 години. Тя си гарантира дебют на най-големия форум през февруари 2020 г., когато се класира на 9-о място на 10 метра пневматичен пистолет на европейското първенство за жени в Полша.

Състезателят ни по спортна гимнастика – Дейвид Хъдълстоун, бе един от първите български спортисти, които изпълниха мечтата си да се класират за Токио 2021. През октомври 2019-а година, тогава едва 19-годишен, Дейвид изигра без грешка своите съчетания на световното първенство в Щутгарт, а това му спечели полет до Япония през лятото на 2021-а.

Българското джудо има двама сигурни участници. Ивайло Иванов, който преди месец спечели сребро на европейското първенство в категория до 81 кг., и Ивелина Илиева, спрямо класирането си в световната ранглиста. В позиция за квота е и Янислав Герчев.

През октомври 2019-а година министърът на младежта и спорта Красен Кралев прогнозира, че България ще има 55 квоти за Игрите в Токио. Завоюваните до момента 14 изглеждат твърде далеч от очакваното, но пътят към олимпийските игри все още не е започнал за голяма част от спортовете.

Във вдигането на тежести бе променена системата за спечелване на квоти, което позволи на България да бъде представена от двама щангисти на Игрите в Токио (Поради дадени 18 положителни проби в периода между олимпийските игри в Пекин и края на 2020-а година, страната ни е ограничена до двама участници от всеки пол).

Първата олимпийска квалификация по бокс в Лондон бе прекратена след третия ден на надпреварата. Българските боксьори ще получат своя шанс в продължението на квалификационния турнир, насрочен за април. Последната възможност ще бъде през юни в Париж.

При други спортове, разпределението е на базата на световната ранглиста. В очакване за квоти са в тениса, бадминтона, каратето и фехтовката. Плуването и леката атлетика също могат да увеличат представителите си при покриване на съответните нормативи.

29 юни ще бъде денят, в който ще стане ясно точно колко българи ще заминат за най-престижния спортен форум. Бройката 271, с която тимът ни атакува най-успешното си участие - в Москва през 1980-а, изглежда непостижима.

Тенденцията показва, че от Игрите в Атина през 2004 година, на всеки следващ форум България има все по-малко представители. В гръцката столица те са 95, в Пекин през 2008-а са 72. В Лондон родните атлети наброяваха 63-а, а за Рио визите бяха 51.

Ако не с количество, надяваме се олимпийският ни отбор да компенсира с качество. И за първи път от 13 години българският химн да се чуе на олимпийски игри.