на живо

Технология за справедливост: VAR на помощ на реферите ни (ВИДЕО)

В края на април системата дебютира в българското първенство

Технология за справедливост: VAR на помощ на реферите ни (ВИДЕО)

Тази седмица в българския футбол си припомнихме една позабравена практика - престрелки с декларации. Обвинения за натиск на съдиите и вмешателство в работата им летяха от различни краища на страната. След по-малко от два месеца реферите ще имат нов помощник - системата VAR.

И тя обаче не е гаранция, че декларациите ще спрат. Може би ще ги разредят. Поглеждаме с надежда към технологията, която, ако не бъде побългарена, ще донесе справедливост по футболните терени.

Снимка: Getty Images

Системата VAR влезе в употреба в големите първенства преди 3 години, а след по-малко от два месеца предстои дебютът ѝ у нас. Четири буса ще оперират на територията на България и ще бъдат на всеки стадион в плейофите за първата шестица на Първа лига.

Българските рефери са убедени, че технологията ще им помогне много за отпускане на натиска, който им се оказва от години. Въпреки нововъведението, те са сигурни, че и видеповторенията няма да спрат критиките към тях, а интерпретациите ще бъдат още по-големи.

Снимка: Lap.bg

Големият плюс в кариерното им развитие е, че с използването на VAR, шансовете им за получаване на наряд за мач от евротурнирите се увеличава много. Досега Георги Кабаков беше единственият рефер, който получаваше двубои на високо ниво, въпреки липсата на системата у нас, но според ръководителите в съдийската комисия това ще се промени с въвеждането на VAR и повече родни съдии ще получават същия шанс.

Проверихме как се оперира със системата, какво ще виждат реферите на мониторчето на терена и кои са основните трудности за експлоатацията на технологията. Вижте във видеото!