на живо

Тримата български тенори на Шампионска лига (ВИДЕО)

Какво е да си футболен коментатор на най-силния европейски клубен турнир?

Тримата български тенори на Шампионска лига (ВИДЕО)

"Това всеки го може", "Този какви ги приказва" - реплики, които футболните коментатори чуват често. За зрителя обаче остават скрити часовете подготовка, пълната концентрация в рамките на минимум 90 минути и предизвикателствата свързани с екзотични имена на футболисти и отбори.

Да си футболен коментатор не е детска игра, особено когато си изправен пред мачовете от Шампионската лига - тези с най-много зрители, най-много интрига и най-много звезди. Плюсът е, че те оформят и най-хубавите спомени.

Снимка: bTV

"Миналият сезон имаше един мач, беше изключително емоционален, още в груповата фаза. Беше "Аякс" срещу Байерн. Това стана страшно емоционален и страшно хубав мач, без да е такъв, който да решава съдбата на единия или другия отбор", спомня си известният със своите неповторими лафове Георги Попвасилев.

"Ако човек уважава професията и уважава зрителите, особено в нашата работа е задължен да се готви. Не ми е минавало и през акъла някога на мач ей така и без никаква подготовка. От уважение към зрителите и към самия себе си ако щеш и към играта винаги се готвя", допълва познатият на всички футболни привърженици Борис Касабов.

"Важно е винаги да имаш лист и химикал, защото извън напечатаните състава, които УЕФА ни дава, за мен е важно да ги имам съставите написани на ръка", разкрива тайната Явор Кръстев, за който няма скрито-покрито в испанския футбол.

Снимка: bTV

Те тримата ще бъдат част от екипа на bTV Media Group, който и през сезон 2020/2021 ще направи така, че Шампионска лига да влезе в домовете ви. Началото поставяме в сряда (23 септември) с 3 мача от плейофите за класиране в груповата фаза на надпреварата.

И през новия сезон отборите ще се борят с различни предизвикателства. Но не само те! Коментаторите също ще трябва да са "на фронта" и да пазят реномето и... гласа си.

"С гласа много често се случва. Особено с напредване на годините, а и когато човек има един не особено здравословен навик - да пуши цигари. Имало е случаи, когато не съм се чувствал добре. За температура - не, но съм имал много силно главоболие. В такива случаи болката те разконцентрира. Има моменти, в които изключваш, и затова е по-добре да замълчиш когато усетиш, че е така", разказва Касабов.

Притеснение също не липсва. То обаче се преодолява с опита.

Снимка: bTV

"Притеснение да не сбъркам, да не кажеш нещо грешно. Ще му кажа на младия Жоро по-бързо да се отърве от това притеснение", съветва Попвасилев.

"Аз продължавам да бъда много критичен към себе си. Даже в момента, когато направя някаква грешка или кажа нещо, което на мен не ми харесва... зрителят може и да не го е чул, да не го е разбрал, се нервирам. И дори има случаи, в които за 10-15 секунди изпадам в едно такова състояние, в което по-добре да мълча", добавя Касабов.

Снимка: bTV

Има ли безпристрастни коментатори? Такива, които не са фенове на нито един отбор?

"В нашата професия гарантирам, че няма нито един безпристрастен. Всичките сме дошли да упражняваме тази професия от страст към тази игра", категоричен е Попвасилев, който все още празнува титлата на "Байерн" Мюнхен.

"Няма как да скрием, че всеки един от нас има своите пристрастия. И на мен ми се е случвало да коментирам любимия си отбор, при това много пъти. Сещам се за един мач срещу "Байерн" Мюнхен, който "Арсенал" спечели с 2:0. Мач, в който "Арсенал" беше притиснат до стената и трябваше да го спечели задължително, за да продължи напред в Шампионската лига. Това се случи и направо адреналинът беше вдигнат до небесата към края на срещата. То беше страхотен зор да се спечели този двубой", разказва Кръстев.

Снимка: bTV

Освен на "Байерн" Мюнхен, Попвасилев е фен и на оригиналното коментиране по време на мач. Когато той приветства зрителя, няма как да се "размине" без пореден лаф, който футболните фенове повтарят с дни.

"С течение на годините реших, че има прекалено много суха статистика във всеки един коментар. Има откриване и закриване. Накрая на мача се започва с "Драги зрители, гледахте мача, той завърши 2:2, този поведе, онзи изравни." Ами той нали досега това го е гледал?! По-добре да му кажеш да не изостава от живота, ако изобщо му е останал такъв", смее се той.

Какво е да си футболен коментатор? С една дума? 

Сбъдната мечта! Щастие! И Шоу!

А Кръстев, Попвасилев и Касабов отново са на сцената! За нова порция мачове от Шампионската лига! Най-интересните от тях може да гледате в каналите на bTV Media Group.