на живо

Безапелационнa победа за Белгия ги изпрати на ¼-финал

„Червените дяволи“ продължават напред след четири красиви гола и тактически перфектно изигран мач

Белгия победи категорично Унгария с 4-0 в осминафинал от Евро 2016, игран в Тулуза.

Снимка: Getty Images
Головете за възпитаниците на селекционера Марк Вилмотс в най-резултатния осминафинал дотук отбелязаха Тоби Алдервейрелд още в 10-ата минута, резервата Мичи Батшуай в 78-ата минута, Еден Азар в 80-ата минута и Ферейра Караско в 90-ата минута. 
Снимка: Getty Images
Мачът започна с натиск на „червените дяволи“ от Белгия. Де Бройне отправи първия изстрел в мача, но 40-годишният страж на Унгария Габор Кирай отрази.
Снимка: Getty Images
Малко след това унгарската защита и Кирай останаха без отговор. Кевин Де Бройне центрира от ъглов удар, а над всички се извиси централният защитник Тоби Алдервейрелд, който с глава откри резултата – 1-0.

По всичко изглеждаше, че Белгия е взела това, което иска за момента и предприе тактика за по-прибрана игра и светкавични контраатаки. При две от тях пред Де Бройне и Лукаку се откриха шансове, но ударите им не бяха достатъчно акуратни.

В 35-ата минута Кевин Де Бройне нацели горната греда след изпълнение на пряк свободен удар в близост до вратата на символичните домакини в мача. При повторенията се видя, че стражът Габор Кирай е избил топката в напречния стълб с впечатляващ плонж.
Снимка: Getty Images
В 39-ата минута топовен изстрел на халфа на Унгария Ловренчич премина на сантиметри от вратата на Тибо Куртоа.

Само три минути по-късно шанс се откри пред Дрис Мертенс, който не успя да покачи преднината на белгийците.

През втората част Унгария имаше своите възможности да изравни резултата, но неуспешно. Веднъж резервата Елек и два пъти централният нападател Салай се озоваха на добри позиции в наказателното поле, но не успяха да отбележат.
Снимка: Getty Images
Четвърт час преди края на мача Марк Вилмотс пусна в игра нападателя на Олимпик Марсилия Мичи Батшуай с цел да затвори мач с евентуален втори гол.
Снимка: Getty Images
Решението се оказа отлично и 22-ри номер на Белгия оправда доверието. Не повече от три минути след появата си в игра той отбеляза след хубава асистенция на Азар.
Снимка: Getty Images
„Червените дяволи“ не спряха дотук. Капитанът Еден Азар напредна с топка в крака в 80-ата минута и със силен удар в долния ляв ъгъл на Кирай направи резултата класически – 3-0.

В 83-ата минута Салай отново опита да отбележи, но ударът му премина над горната греда на Куртоа. Унгария в крайна сметка не успя да вкара почетно попадение и напуска надпреварата след само една загуба, но разгромна. 
В 90-ата минута Яник Ферейра Караско излезе сам срещу Габор Кирай след пас на Наинголан и отбеляза за 4-0 с дебютното си попадение на европейско първенство.

На четвъртфинал Белгия ще срещне отбора на Уелс, който в своя осминафинал постигна успех с минималното 1-0. Мачът ще се изиграе на 1 юли в Лил.