на живо

Бради за късмет (СНИМКИ)

Една щура над 37-годишна хокейна традиция

Суеверията са необяснимо, но често срещано в спорта явление. Чували сме за футболисти, които изпълняват поредица от ритуали преди да излязат на терена. Подскоци на един крак, развръзване на връзките на бутонките, молитви и т.н. Знаем и за маниите на тенисиста Рафаел Надал.

В Националната хокейна лига на САЩ обаче едно такова вярване се е превърнало във вече 37-годишна традиция.

През 1980 г. Кен Мороу и Кларк Гилис решават, че ще оставят брадите си да растат на воля... докато техният "Ню Йорк Айлендърс" не отпадне в плейофите. Отборът играе силно, а постепенно към дуото се присъединяват и някои съотборници. Тимът от Юниъндейл в крайна сметка печели най-ценния трофей в хокея - купа "Стенли".

В интерес на истината по онова време специалистите предричали бляскаво бъдеще на "Айлендърс" и прогнозите се сбъднали. Успехът през 1980 г. е първият от четирите поредни в историята на "синьо-оранжевите". Но това не променя факта, че част от играчите изглеждали като току-що излезли от пещерата.

"Айлендърс" поставили началото на "плейофните бради". Тогава те започнали една мода, превърнала се в традиция. Традиция, която се спазва и до днес.

Те никога не довършват храненията си, защото части от ястията "се скриват" в брадите им. Няма и смисъл да ги питаш какъв вид супа или пък сок са пили, защото си личи.

Представяме ви 20 впечатляващи бради от НХЛ:

Лани Макдонълд

Кен Мороу

Пол Мара

Крис Драпър

Хенрик Зетерберг

Майк Комодор

Скот Паркър

Жан-Себастиен Гигьор

Скот Нийдермайер

Максим Талбът

Дъстин Пенър

Брент Бърнс

Джо Торнтън

Здено Чара

Яромир Ягър

Брейдън Холтби

Шей Уебър

Скот Хартнел

Радко Гудас

Хенрик Люндквист

Тагове:

@