на живо

Евро 2016 - най-слабо резултатното европейско първенство през този век

103-те гола в 48 мача броени дни преди края на форума са изключително малко на фона на това, което сме виждали преди

Getty Images

Въпреки че за първи път в историята имаме възможността да наблюдаваме европейско първенство с 24 участници, статистиката сочи, че мачовете със сигурност не са станали по-атрактивни и респективно резултатни.

Снимка: Getty Images
Средният коефициент за голове на мач дотук на Евро 2016 е 2.15 попадения. Резултат, който е много по-малък в сравнение с 2.45 на Евро 2012 в Полша и Украйна, 2.48 на Евро 2008 в Австрия и Швейцария, 2.48 на Евро 2004 в Португалия и 2.74 на Евро 2000 в Белгия и Холандия.

До края на надпреварата във Франция остават само три мача (два полуфинала и финал), но дори в тях да се отбележат средно по 5 гола – коефициентът за резултатност на цялото първенство ще е 2.31.

На какво се дължи?
Снимка: Getty Images
Най-вероятната причина за малкото голове на едно от най-очакваните спортни събития за годината е промяната в регламента.

Фактът, че на европейското първенство участват доста повече отбори сякаш накара всеки участник да е една идея по-предпазлив. Подобно развитие се наблюдава и на Евро 1996 в Англия, където участва и България. На европейското първенство на Острова за първи път вместо 8 отбора участват 16 (какъвто беше броят тимове преди шампионата във Франция). И тогава коефициентът на резултатност спада и достига едва 2.06 гола на мач.
Снимка: Getty Images
Промяната в регламента определи и един мач повече по пътя към титлата за всеки отбор (1/8-финал), така че е възможно и да се говори и за фактора умора. Повече двубои се натрупаха на плещите на футболистите, които обаче така или иначе участват в клубни първенства с много дълги сезони.

Най-слабо резултатната фаза на първенството дотук:
Снимка: Getty Images
Груповата фаза

Въпреки очакванията още началните мачове на първенството да предложат зрелище, те разочароваха, що се отнася до головете в тях.

Под 2 гола на мач или по-точно 1.92 бяха отбелязани в групите на европейското първенство. Коефициент, който изостава с много спрямо 2.38 гола на мач на осминафиналите и 3.75 попадения на среща на четвъртфиналите.

Най-резултатният отбор:
Снимка: Getty Images
Франция

Домакините сякаш нарочно не оставят феновете си да скучаят. Французите вкарват по 2.2 гола мач, малко пред втория Уелс с 2 попадения на среща. "Петлите" започнаха шампионата с драма и две победи с голове в 90-ата минута или след изтичането на редовното време - 2-1 срещу Румъния и 2-0 срещу Албания.

Пътят на Франция продължи с единствения мач, в който тимът не отбеляза гол - 0-0 срещу Швейцария, последен за домакина в груповата фаза.

На осминафинала възпитаниците на Дидие Дешан се реваншираха с нови два гола срещу Ейре за успеха с 2-1.

Най-резултатният мач на първенството логично беше с участието на Франция – четвъртфинала срещу голямата изненада Исландия, завършил 5-2 за „петлите”.
Снимка: Getty Images
Голмайсторът на първенството дотук също е в тима на домакините – Антоан Гризман, който има на сметката си 4 гола.

Най-слабо резултатният отбор:
Снимка: Getty Images
Украйна

Нито победа, нито точка, нито гол. Украинците със сигурност се опитват да забравят колкото се може по-бързо първенството, защото всъщност няма с какво хубаво да го запомнят.

Възпитаниците на Михайло Фоменко записаха загуби 0-2 от Германия, 0-2 от Северна Ирландия и 0-1 от Полша и напуснаха Евро 2016 без отбелязан гол и без особено много поводи за радост.