на живо

Фиго повика подкрепления от Англия, за да победи Бербатов

Луиш Боа Морте и Селестин Бабаяро пристигат за благотворителния мач на 14 юни в София

Getty Images

1, 2, 3! Точно толкова са дните до първия съдийски сигнал на благотворителната среща между тимовете на Димитър Бербатов и Луиш Фиго на националния стадион „Васил Левски”. Шоуто на двете футболни звезди ще бъде предавано пряко по bTV Action на 14 юни от 18:00 ч. и със сигурност ще бъде запомняща се, особено след като двамата организатори се заканиха да търсят победата до последния съдийски сигнал.

За да помогнат за успеха и да подкрепят благотворителните каузи на Фиго и Бербатов, в срещата ще се включат едни от най-обичаните и най-титулуваните футболни звезди. Българинът залага в голяма степен на съотборниците си в английския хегемон „Манчестър Юнайтед”. Фиго търси формула, с която да се противопостави на синхрона, който показваха в периода 2008-2012 г. те и май намери в лицето на двама играчи, за които английският футбол е… парче торта, както се казва на Острова. На 14 юни в София ще пристигнат Луиш Боа Морте и Селестин Бабаяро.

 

Боа Морте със сигурност е гледал на Фиго като на свои идол, поне в периода си в „Спортинг”, където прави първите си стъпки във футбола. Нападателят обаче бързо се преориентира към Англия.

Първо е част от „Арсенал”. С „артилеристите” той печели Купата на страната през 1998 г., но не успява да се наложи в състава. Пътят му преминава през „Саутхемптън”, за да облече през 2000 г. екипа на „Фулъм”. Именно в бившия отбор на Димитър Бербатов той достига своя пик в кариерата.

Снимка: Getty Images

Боа Морте изиграва 205 мача, в които вкарва 44 гола за „Фулам” и печели признанието за най-добър футболист на клуба за сезон 2004/2005. След това преминава през „Уест Хем”, където също бързо става любимец на публиката и взима участие в 91 мача.

Извън Англия играе в „Лариса” и „Орландо Пайрътс”, за да се върне отново на Острова. През 2013 г. прекратява кариерата си в четвъртодивизионния „Честърфийлд”.

Снимка: Getty Images

Боа Морте и Фиго играят заедно в португалския национален отбор. За „мореплавателите” той има 8 мача и 1 гол.

В защитата на Фиго пък ще се появи легендарен футболист на „Челси” и Нигерия. Селестин Бабаяро беше едно от екзотичните имена в близкото минало, а на 14 юни българските фенове ще могат да го видят на живо на терена.

Той започва своята кариера в родината си, а през 1994 г. облича екипа на „Андерлехт”. Той все още държи рекорда за най-млад футболист, играл в Шампионската лига – само на 16 години и 86 дни.

Снимка: Getty Images

Следващата стъпка в кариерата му е „Челси”. Със „сините от Лондон” Бабаяро постига върха в кариерата си. Той прекарва на „Олд Трафорд” 8 сезона.

Още през първия 1997/1998 вдига над главата си Купата на носителите на национални купи (предшественика на Лига Европа) и печели Суперкупата на УЕФА.

В цели 132 мача Бабаяро тормози противниковите нападатели, които със сигурност още помнят острите му влизания, за които често е гонен преждевременно.

Снимка: Getty Images

През 2005 г. той подписва с „Нюкасъл”, където играе до 2008. Кариерата си прекратява след два сезона в „ЛА Галакси”, а година по-късно, през 2011, обявява банкрут.

Бабаяро и Боа Морте ще се присъединят към Шимао Самброса, Яри ЛитманенИван КордобаГайска МендиетаДуайт ЙоркМаксуелНуно ГомешМичел СалгадоЙенс ЛеманРоберто КарлошДекоРобер ПиресПредраг МиятовичКристиан Карембьо и Давид Трезеге.

Те ще се изправят срещу не по-малко звездния тим на Бербатов -  Христо СтоичковКрасимир БалъковСтилиян ПетровМартин ПетровРоби Кийн, както и бившите му съотборници в "Манчестър Юнайтед" - Рио ФърдинандРайън ГигсНеманя ВидичПатрис ЕвраЕдвин ван дер СарПол СкоулсДейвид Джеймс и Гари Невил.

Предстои сблъсък, който ще се помни дълго! А всичките приходи от мача на 14 юни на стадион „Васил Левски” ще отидат за благотворителните каузи на фондациите на Бербатов и Фиго.

Срещата може да гледате пряко от 18:00 ч. по bTV Action.