на живо

Китайският оазис за футболистите изчезва

Таван на заплатите спира привличането на популярни играчи от Европа

Китайската Супер лига беше мечтана дестинация за всички кандидат-милионери футболисти. Отборите от страната предлагаха крупни възнаграждения за играчи, които дори не може да наречем "звезди", но бяха достатъчно известни, за да се вдигне шум. Този футболен оазис в Изтока е напът да изчезне. Причината - ново правило, което влиза в сила от 2021г.

Ръководството на футболната асоциация на Китай сложи таван на заплатите, което ще доведе до "бягство" на доста голям процент на футболистите, пристигнали от европейски отбори. Местните играчи не могат да получават повече от 625 000 евро годишно, а за чужденците ограничението е 3 млн. евро на година.

Това е голям удар по хора като Оскар, който преди играеше за "Челси" и в момента печели по 20 млн. евро на година в "Шанхай". Ако остане в клуба, трябва да приеме 86% намаление на заплатата.

Хълк, който блестеше с екипите на "Порто" и "Зенит", а сега е в редиците на "Шанхай", също трябва да преглътне 79% намаление на сумата по банковата сметка, което също изглежда малко вероятно.

Грациано Пеле, Седрик Бакамбу, Жоао Миранда, Едер,Стефан Ел Шарауи, Стефан Мбиа са останалите популярни имена, които изглежда ще предприемат бягство от азиатската страна при новите правила.

Тези клубове, които не приложат правилото и оставят досегашните възнаграждения, ще бъдат наказани с 6 до 24 точки, а играчите чийто заплати са над тавана няма да имат право да взимат участие в мачове.

Харчовете на китайските отбори са 10 пъти по-големи от тези на южнокорейската К-Лига и три пъти повече от Японската Джей Лига. Шефовете на китайската асоциация твърдят, че досегашната ситуация вреди на китайските футболисти и национален отбор.

Китайският финансов кладенец пресъхна за футбола и изглежда бягството на играчи ще започне още тази зима. Интерес към Хълк вече проявяват тимове от Англия и САЩ, а другите тепърва ще разчитат на интерес от европейските клубове, но ще трябва да забравят за главозамайващите заплати от Китай.