на живо

ММА бойците ни се завърнаха с четири медала от ЕП в Бирмингам (ВИДЕО)

11 български състезатели завоюваха два златни медала, един сребърен и един бронзов

bTV

Четири медала- два златни, един сребърен и един бронзов. Това е равносметката от участието на ММА бойците на България на Европейското първенство, провело се в английския град Бирмингам.

„Четири отличия на най-голямото първенство провеждано в света до този момент по ММА за аматьори е достойно за уважение. Този резултат беше признат от всички специалисти, които присъстваха на първенството. От всички беше признато също така, че имахме възможност за поне още два медеала, да не кажа титла,” заяви председателят на българската ММА федерация Станислав Недков- Стъки.

При мъжете, Даниел Гълъбаров спечели златен медал в тежка категория, след победа на финала над Иман Смайч от Швеция.

„Бих казал, че имаше доста трудни моменти, но в точния момент успях да направя правилните защити и действия, за да остана в срещата,” каза Гълъбаров.

Освен него, още двама наши представители завоюваха отличия. В категория - 77 кг. Дориан Дерменджиев загуби финалната схватка от исландеца Бярки Палсон след съдийско решение и остана със сребърен медал. Тенчо Караенев спечели бронза в категория - 93 кг.

Снимка: Twitter

За пръв път и жена представи страната ни в този стил. Александра Тончева донесе една от двете европейски титли за България при първия си реален допир с ММА. Във финалната битка Тончева преодолява Ралука Динеску от Румъния.

„Аз съм първото момиче в отбора по ММА. Сега ми беше първия ММА мач, тъй като в България няма конкуренция. Честно казано треперех много преди състезанията. Имам много състезания по граплинг, но по ММА нямам. Статистиката на моите противнички беше много добра и това ми даваше повод за притеснение,” сподели златната медалистка Тончева.

Снимка: Twitter

„Отлично представяне с оглед на факта, че на Европейското първенство, за разлика от Световното първенство, което се проведе по-рано тази година, имаше доста повече представители. Мога да кажа, че с този млад отбор със средна възраст малко над 21 години и с тези успехи, които показват сме доста обнадеждени за това, което ще наблюдаваме следващата година,” каза треньорът на националния ни тим Николай Доброджански.

Над 200 състезатели от 27 държави са взели участие в изминалото европейско първенство.