на живо

Роналдо срещу Меси на осминафинал в Шампионската лига

"Байерн" Мюнхен се изправя срещу "Атлетико" Мадрид

Getty Images

Жребият за осминафиналите в Шампионската лига ни предложи отново страхотно зрелище! Съдбата определи един срещу друг да се изправят отново двамата претенденти за титлата "Най-велик футболист в света в момента" - Лионел Меси и Кристиано Роналдо.

Техните тимове - "Пари Сен Жермени" и "Манчестър Юнайтед", ще спорят за място на четвъртфиналите в турнира! Другият интригуващ сблъсък е между "Байерн" Мюнхен" и "Атлетико" Мадрид.

Ето и всички двойки:

"Бенфика" - "Реал" Мадрид 
"Виляреал" - "Манчестър Сити"
"Атлетико" Мадрид - "Байерн" Мюнхен
"Залцбург" - "Ливърпул"
"Интер" - "Аякс"
"Спортинг" Лисабон - "Ювентус"
"Челси" - "Лил"
"Пари Сен Жермен" - "Манчестър Юнайтед"

Лионел Меси срещу Кристиано Роналдо, епизод 123. Двамата големи, които вече не могат да се срещат по-често един с друг заради различните първенства, в които играят, за втора поредна година ще мерят сили в европейските клубни турнири. Миналият сезон "Ювентус" с Роналдо се изправи срещу "Барселона" с Меси. В първия мач обаче португалецът не игра заради COVID-19, а на реванша се разписа на "Камп Ноу" два пъти от дузпи. Сега Меси има подкрепата на Неймар и Мбапе. Серхио Рамос би могъл да се изправи срещу бившия си съотборник Рафаел Варан, стига и двамата да се опазят от контузии.

В последно време тези два отбора се срещат по-често, като през миналия сезон "Юнайтед" и ПСЖ си размениха по една победа като гост в груповата фаза. По-интересният случай е от 2019 г. Тогава Оле Гунар Солскяер в един от първите си мачове на пейката на англичаните сътвори сензация, побеждавайки на "Парк де Пренс".

Снимка: Reuters

Ще трябва да отворим и старите книги, за да видим последния сблъсък между "Бенфика" и "Реал" Мадрид в най-силния турни. За последно те се изправиха в елиминациите на Купата на европейските шампиони през 1965 г., когато "Лисабонските орли" продължават с общ резултат 6:3.

Снимка: Reuters

Жребият върна Хосеп Гуардиола в Испания. Воденият от него "Манчестър Сити" ще играе с "Виляраел". Двата отбора са се изправяли в групите на турнира през 2011 г., когато "гражданите" постигат две победи.

Снимка: Reuters

Диего Симеоне срещу Юлиян Нагелсман. Двама от най-големите тактици на Стария континент ще премерят гросмайсторските си сили на терена. "Атлетико" Мадрид срещу "Байерн" Мюнхен. Двата отбора играха миналата година в груповата фаза, когато баварците разбиха у дома своя съперник с 4:0, а след това с голяма част от резервните си футболисти направиха 1:1 в Мадрид. В елиминации обаче става по-интересно. Двата тима играха на полуфинал през 2016 г., когато с гол на Саул "дюшекчиите" спечелиха с 1:0 у дома, а гол на Антоан Гризман в Мюнхен изстреля тима към финала, въпреки загубата с 1:2. Точно тогава Симеоне показа класата си в надлъгването.

Снимка: Reuters

Дебютантът в осминафиналите "Залцбург" ще има суров сблъсък с действителността - "Ливърпул". Един от сочените за фаворит в турнира с лекота си взе мача в Австрия миналия сезон в групите, но се измъчи в домакинството, когато "Залцбург" беше на път да направи невероятен обрат, но все пак загуби с 3:4 на "Анфийлд".

Снимка: Reuters

След три поредни отпадания в груповата фаза "Интер" най-сетне се завръща сред големите. За италианския гранд предстои сблъсък с един от отборите, постигнал само победи в групите - "Аякс". Летящите високо холандци са играли с "нерадзурите" и друг път в тази фаза - осминафинал през 2006 г., но тогава отпада след загуба у дома с 0:1. В първия мач в Италия няма победител - 2:2.

Снимка: Reuters

"Спортинг" Лисабон ще играе с "Ювентус". "Старата госпожа" беше един от най-желаните отбори от първа урна заради състоянието и формата си, но сега доволния е Макс Алегри. Торинци в две поредни години отпадат на осминафинал - първо от "Олимпик" Лион, а след това от "Порто". Сега отново пред "Юве" е португалско предизвикателство.

Снимка: Reuters

Актуалният шампион в Шампионска лига - "Челси", ще играе с "Лил". Досега двата отбора са се изправяли само веднъж в евротурнирите - през 2019 г. в груповата фаза, когато лондончани печелят.

Първите мачове от осминафиналите в Шампионската лига ще са 15, 16, 22 и 23 февруари 2022 г. Реваншите са на 8, 9, 15 и 16 март 2022 г.

От настоящия сезон отпада правилото за гол на чужд терен. При равенство след двата мача, ще се играят продължения, а след това евентуално ще се изпълняват дузпи.