на живо

Шампионът, който върна любимия си "Ривър" сред големите (ВИДЕО)

Историята на Давид Трезеге - един французин с аржентинско сърце

Французин с аржентински корени стига до върха на футболна Европа. На това необикновено описание отговаря само един играч - Давид Трезеге.

Баща му Хорхе е бивш професионален футболист, който през 70-те години на миналия век изненадващо сменя родния Буенос Айрес с френския Руан. Носи екипа на местния тим две години, а през това време се ражда и Давид. Хлапето израства във Франция, но семейство Трезеге се прибира в Аржентина заради трансфера на Хорхе в "Чакарита Хуниорс". 8-годишният Давид пък постъпва в школата на "Платензе".

"На 15 години беше висок около 180 см. Кльощаво, но здраво момче. Имаше страхотна техника и нещо, което във футбола се смята за благословия - можеше да играе добре и с двата крака", спомня си бившият му съотборник Марсело Еспиня.

Именно заради последния, Давид Трезеге дебютира за първия отбор. Еспиня води атаката на "Платензе", но си изкарва картон и наказан е. Досещате се кой го замества.

Тийнейджърът бързо привлича интереса на европейските грандове. Най-примамливи са предложенията на големите във френската Лига 1 - "Пари Сен Жермен" и "Монако". В крайна сметка тимът от княжеството надделява.

"Не мислех за оставане в Аржентина, въпреки че ми се играеше за "Ривър". На тях им се наложи да почакат... малко (смее се). Исках да се върна във Франция и да опитам късмета си там.", споделя тогава Трезеге.

Новото приключение обаче не започва никак добре за Трезеге. В първите си два сезона за "монегаските" той е резерва и влиза в игра общо 9 пъти.

"Монако" назначава Жан Тигана за треньор и за кратко време Трезеге се превръща в неизменен титуляр. Бележи 18 попадения, оставайки само на три от голмайстора на шампиона Стефан Гиварш. "Червено-белите" завършват на трето място и се класират за Шампионска лига. Трезеге печели приза на "Най-добър млад играч", става и световен шампион с Франция.

Изведнъж историята се превръща в приказка. Следват още куп голове с "Монако", европейска титла, две шампионски на Франция. 52 попадения в 93 мача. В "Ювентус" Трезеге е още по-резултатен - 138 гола в 245 двубоя, гарнирани с две Скудета и две Купи на Италия.

Тогава Давид казва, че най-скъпият му футболен спомен ще бъде моментът, в който праща топката в мрежата на Франческо Толдо.

103-ата минута на финала на Евро 2000 между Франция и Италия. 2:1! "Петлите" ликуват.

11 години по-късно обаче, колкото и да е странно, Трезеге вкарва два гола, по-ценни за него от всички други. Попаденията, които връщат любимия му "Ривър Плейт", там където му е мястото - в елита на Аржентина.

"Ривър" бе преживял кошмарен сезон (изпадане във втора дивизия) и ръководството търсеше опитен нападател. Франция ми даде много, но сърцето ми е аржентинско, така че веднага приех офертата. Имах договор с "Баняс" (Обединени арабски емирства), но се отказах от близо 1 млн. евро, за да се прибера у дома. Май си заслужаваше", споделя Трезеге.

Предполагаме, че Трезеге е приел предложението да дойде в София за "Мача на звездите", който Димитър Бербатов и Луиш Фиго организират, със същата бързина. Двубоят е на 14 юни (сряда) на Националния стадион "Васил Левски", а bTV Action ще го излъчи на живо от 18 ч.

Тагове: