на живо

Ще надскочи ли себе си и традициите Григор Димитров?

Българинът е губил всичките си полуфинали на Мастърси дотук. Време ли е да прескочи трапа?

Getty Images

Тази вечер Григор Димитров се изправя както срещу 211-сантиметровия американец Джон Иснър, така и срещу традициите. Досега най-добрият български тенисист никога не е преодолявал препятствието полуфинал на турнир от сериите Мастърс.

Още повече – Григор е печелил само един сет в трите си полуфинала на престижните надпревари.

За първи път настоящият номер 11 в световната ранглиста игра полуфинал на турнир от сериите Мастърс преди три години срещу познат съперник  - Рафаел Надал в Рим на 17 май 2014 г.

Час и 22 минути бяха достатъчни на Матадора да се справи с тогава 23-годишния Димитров. Българинът излезе в търсене на първа победа над Надал, но испанецът го сломи с ранен пробив и взе първия сет с 6:2. Огледален беше развоят и във втората част. След ново 6:2, Григор се сбогува с Рим, въпреки че преди това в турнира беше отстранил Томаш Бердих и Томи Хаас.

Вторият опит на българина да преодолее трапа, наречен полуфинал на Мастърс, беше само няколко месеца по –късно - 9 август 2014 г. срещу Жо Вилфред Цонга в Торонто, Канада.

За да стигне до подножието на мача за титлата, тогава Григор елиминира последователно американеца Доналд Йънг, испанеца Томи Робредо и южноафриканеца Кевин Андерсън.

И въпреки че беше с цели шест позиции по надолу в ранглистата (13-ти срещу 7-ми), Цонга не даде шанс на Димитров, записвайки четвърта победа от четири мача срещу нашенеца. Двамата тенисисти, които не веднъж са демонстрирали приятелските отношения помежду си, започнаха срещата гейм за гейм, но сякаш Григор не издържа на напрежението.

Въпреки че имаше три възможности за пробив в първия сет, той не се възползва, а същевременно бомбените сервиси спасиха Цонга и той затвори сета при 6:4.

Димитров беше пробит още във втория си сервис-гейм във втория сет и то на 0, което сякаш допълнително „окрили” френския му опонент. Този път той приключи частта при 6:3 и елиминира първата българска ракета.

За последно настоящият най-високо поставен в схемата в Синсинати игра полуфинал на Мастърс именно там - миналата година срещу Марин Чилич.

Точно преди година на 21 август, Григор излезе срещу хърватина, за да се саморазправи с всички негативни очаквания, че отново ще отпадне на полуфинал. Преди този мач пред българина отстъпиха играчи като Стан Вавринка, Жил Симон и Стив Джонсън.

Всичко вървеше по план – пробив за 4:3 и то след обрат. Взет първи сет с 6:4 и мощни възгласи по трибуните „Григор, Григор!” и „Българи, юнаци!”. Чилич обаче бързо си го върна и взе с 6:3 втория сет, изравнявайки резултата.

Драмата беше в третата част. Българинът два пъти направи пробиви, но допусна хърватина да стори същото. Така от 4:2 в полза на Димитров се стигна до 5:7 и победа за Чилич, който така стигна до финал с Анди Мъри.

Сега подобно на онзи мач срещу Цонга, Григор излиза отново срещу противник, поставен под него в ранглистата - Джон Иснър. Пътят изглежда открит. Екстравагантният австралиец Ник Кирьос изненадващо отстрани фаворита Рафаел Надал и сега ще срещне Давид Ферер в другия полуфинал.

Димитров демонстрира увереност и заяви, че е работил достатъчно и е готов за „напечените” мачове. Е, те дойдоха.

Какво по-голямо предизвикателство от това да надскочи себе си и традициите? Веднъж прескочи ли трапа, няма връщане назад. Тригодишният му път до финала може да приключи скоро в Синсинати и с шанса, който се отвори пред него, защо да не завърши с вдигането на първа титла от турнирите Мастърс в кариерата му.