на живо

Без бокс на олимпийските игри в Лос Анджелис 2028!

МОК вече е уведомил националните олимпийски комитети

 

Боксът ще бъде изключен от програмата за олимпийските игри в Лос Анджелис 2028! Испанският Marca цитира агенция Agencia Reforma, според която, МОК вече е уведомил националните олимпийски комитети в цял свят. Новината все още не е официализирана от хората на Томас Бах.

Статутът на един от пионерите в олимпийската програма, бе застрашен още преди Игрите в Токио заради проблемите със съдиите, а скандалът с набедените за мъже Имане Хелиф и Лин Ю-Тин в Париж изобщо не помогна...

За сметка на това след 4 години ще гледаме 6 нови спорта - крикет, скуош, бейзбол, софтбол, лакрос и флаг-футбол.

Снимка: Reuters

Решението за изключване на бокса от олимпийската програма в Лос Анджелис през 2028 г. е взето в сряда (9 октомври) и идва след няколко години на спорове между самия МОК и ръководния орган на олимпийския бокс до 2023 г.

 

През юни миналата година МОК изключи от структурите си управляваната от руския олигарх Умар Кремльов Международна боксова асоциация (ИБА), която години наред бе със замразено членство заради куп провинения.

Поради различни финансови и законови нередности, както и обвинения в корупция срещу AIBA и нейните лидери, самият МОК пое юздите на организацията както на квалификациите за Париж 2024, така и на самите олимпийски игри.

Снимка: Илия Илиев

Към момента не е известно дали ще има някакъв начин, по който МОК може да позволи на бокса да се върне в олимпийското семейство.

Снимка: Lap.bg

Вариантите на този етап изглеждат два - или чрез одобрение на друга управляваща структура по бокс за аматьори, или чрез постигане на споразумение с AIBA.

"От края на олимпийските игри в Париж през 2024 г. боксът вече не се счита за спорт в програмата на олимпийските игри", гласи съобщението на МОК, което е изпратено на националните комитети.