на живо

Кубрат Пулев: Готов съм да се оженя

Не само спортът ни съхрани с брат ми, но и възпитанието, семейството. Това е фундаментът, казва най-добрият ни боксьор

 

Кубрат Пулев показа пред колегите от "24 часа" част от подготовката си преди двубоя срещу поляка Анджей Вавжик през декември в Щатите.

Кобрата има чин лейтенант от българската армия. Син е на боксьора в тежка категория и шампион от 1950-те и 1960-те години Венко Пулев и Христина. Стотици са титлите му.

- Кубрат, намираме те в залата за тренировки, а вече е тъмно, как се чувствате преди битката?

- Вълшебно се чувствам. Така казвам на винаги, когато ме питат този въпрос. Смятам, че хората трябва да оценяват важните неща. Да знаят, че тук на земята не живеем по 5-6 000 години и няма нужда от толкова егоизъм, от постоянни стойки и егото винаги да върви преди всичко останало. Затова казвам винаги, че се чувствам вълшебно, перфектно. Не че при мен всичко е блестящо, но когато го виждаш по този начин, то започва да се случва така. Защото всеки миг е важен с нещо. Миговете са много, всеки ден е важен в настоящето. Защото после всички гледаме снимките си и казваме: "Ей, колко хубаво е било!". Но...е свършило, а може и да не сме го оценили. И това ще е полезно на хората да го чуят, на пет човека да помогнем по някакъв начин, за мен ще е от значение.

- Говориш като мотиватор. Шампионката Ивет Лалова също има подобни срещи с хора, на които говори за успеха и как да го постигнем.

- Да, хубаво е шампиони като нея да ги питат не обикновените, обичайни кухи въпроси, а как минава през трудностите, защото тя е един от професионалистите в България, от който трябва да се вземе нещо, не просто да я оставим, като много такива, да си "отидат" по инерция в канала. И тя, и аз сме отдали живота си на спорта. Ето аз последно бях във Велико Търново във военния университет, поканиха ме там да изнеса кратка лекция, а тя отиде към час и половина, може да съм отегчил някои, но мисля, че беше интересна, за да имат полза хората от моите думи.

Снимка: Lap.bg
- Тренираш с хора, които са ти близки или си сам на ринга най-често?

- На ринга съм сам, врата няма. Влиза човек и е сам. Не разчитам на хората, но им се доверявам винаги. Така някак се анализирам, като не го правя съзнателно и всеки път давам кредит на доверие на човека срещу себе си, с който се запознавам. Винаги давам доста повече от себе си. Когато опозная човека, впоследствие вече накланя везната дали този човек ще оправдае моето доверие или не.

- Много ли са те предавали в живота?

- Аз не съм от тези драматурзи, дето ме предават и колко ми е тежко... (Усмихва се.) Не. Много са ме предавали, но аз не обръщам внимание. Ето последно, имам такъв случай с един приятел. Толкова години беше до мен, раздавам се за него, правя, струвам. В един момент имахме едни отношения, а аз обичам да са точни, ясни договорки, и изведнъж договорката се променя по някакъв начин и или обстоятелствата са се променили и трябва да предоговаряме.

Т.е. очаквам от другата страна да ми се каже: "Това не може да се изпълни така, както го говорихме, може да направим така или иначе", а то: "Ами не стана", това не е ок. Реално, като се разберат двама мъже, трябва да си го спазват. Ако има момент, в който да има невъзможност това да се случи, веднага да се изговарят нещата, да се преосмислят, предоговорят.

- И този човек ви е предал и нищо не е казал след това?

- За този човек и приятелите ми се учудваха: "Е, как така - ти се раздаде за него, как ще оставиш всичко да ти вземе?". Аз обаче разсъждавам по друг начин. Благодарен съм на Господ, че за тази голяма сума този човек ми показа, че не струва. Реално аз плащам тази сума като проверявам човека и разбирам, че струва точно толкова. Не повече. А знаете, че каквото може да се купи с пари с пари, е евтино. Дори приятелството. Но аз винаги гледам напред и когато нещо се случва, то не е случайно. Всичко е в основата, в оценката. Това е част от любовта - оценката. Когато оценяваш човека до себе си, винаги ще го задържиш. Много пъти при мен всичко е наобратно на повечето хора. Обратно ги виждам нещата, не предварително, по много различен начин.

 

- Някога съжалявал ли си, че си се разделил с някого в живота си - приятел, любима?

- Не, не. За много малко неща съжалявам, но аз винаги казвам, че нещата могат да се пресмятат и да се калкулират и тази калкулация показва какво ще бъде близкото бъдеще, далечното не го знаем, но крайната дума е на Господ. Аз обаче винаги ще съм благодарен и на природата, и на всички около мен - семейството, братята, сестрите ми, всичките ми близки. Как да не съм благодарен - аз си пожелавам нещо, намислям си го, и то се случва!

Снимка: Matchroom Boxing
- Е, как? Визуализации ли правиш?

- Не толкова визуализации, просто го пожелавам от сърце и душа, и то се случва. Сигурен съм, че при всички хора това ще работи. Единствено трябва да помнят какво са си пожелали и да бъдат последователни в желанията си, принципни. Не днес едно, утре друго, вдругиден трето, по този начин объркваме природата или Господ, те за мен са едно и също. Няма как да постигнате нещо, ако всеки ден си пожелавате различни неща.

Така и Бог не може да разбере какво искате, няма как да влезете в контакт с енергията. А когато сте постоянни в нещо, само трябва да се изпълните с търпение и да работите за него.

Снимка: Matchroom Boxing

И след две-три години най-много, то ще се случи. Естествено не мога да си стоя със скръстени ръце и да си казвам примерно: "Аз ще стана шампион" и да гледам готините чували и хубавия ринг без да тренирам. Не, правите стъпките, които зависят от вас. И няма драма. Ако Господ не е решил, не ви се получава, значи това, което искате не е за вас. Иначе ще ви се даде.

- Т.е. това, което ни се случва, е най-доброто, което може да ни се случи?

- Точно. Всеки търпи някакво развитие, еволюция, и се стреми към нея. Дори едно малко дете да срещнете, и от него можете да се научите. Ето аз се уча от моите деца.

- На търпение?

- Да, но и не само. Аз постоянно се анализирам, така човек може да използва дадена ситуация за експеримент от какво би се повлиял и от какво не.

- Как виждаш следващите поколения, развиват ли се?

- Със сигурност, няма как. Винаги ще са по-добри от нас - по-бързи, повече информирани, по друг начин живеят. Разбира се, не всички. Развитието си върви със съответните трудности и проблеми. Затова винаги съветвам хората при трудности: "Ходете в гората, там е лечебницата на всичко". Влизате вътре и се сливате с природата, ще усетите как може да се контактува с нея. Дърветата също могат да ви говорят и да ви дават енергия. Вярно е, че всичко е живо, но там е вълшебно живо. Иначе на хората много им е лесно: "Имам си проблеми, боли ме глава, хапче. Нещо съм разстроен, пак пият хапче". Това не е ок. Човек трябва да изисква от себе си. Не можем да се движим в живота като едни подвижни кошчета за хапчета, да разчитаме на химията! Но всичко това се създава в детството, в семейството.

Снимка: Matchroom Boxing
- И дефицитите там се виждат на по-късен етап?

- Да. Ето аз, например всеки ден работя по себе си. Откривам нови и нови неща и работя върху тях. Благодарен съм на Господ, че както се казва "ме е донесъл щъркела в моето семейство", при толкова силен и здравомислещ човек като баща ми, същевременно и толкова духовен! Майка ми Христина също е била великолепен човек, на на със сестрите ни даде добротата. Ако не си добър човек, колкото и да се развиваш, нищо не става. Това е основата.

- Чудеса случвали ли са ти се?

- Постоянно! Последно - играя на табла, казвам "3 и 2" и хвърлям "3 и 2" от толкова комбинации между два зара! И постоянно го правя. Хората срещу мен казват: "Не, с теб не може да се играе, това е нереално".

- Защото енергията ти е силна ли?

- Защото съм отворена енергийна система и постоянно "чистя" от себе си лошото и прибавям по нещо добро от някой или нещо. Извличам от всичко положителното. И съветвам и хората да правят така - всеки ден да махат от нещо излишно, което ги товари, напряга. И да са благодарни.

Снимка: Matchroom Boxing
- Ако говорим за негативни чувства като страх, изпитвал ли си го към някой съперник? Ето полската общественост сега е притеснена от битката между теб и Анджей Вавжик.

- Аз и да ме е страх, си казвам всичко, защото съм откровен човек и смятам, че трябва винаги да се казва истината, а не да си фалшив. Да, много пъти съм бил притеснен преди мач, не мога да го скрия, не мога да кажа, че окото не ми е мигвало, но за мен страхът е интелект. Отделно са много компонентите на страха - характер най-вече, по някакъв начин и ген, как са те възпитавали. За да можеш да направиш нещо без страх, трябва да го иска сърцето ти, с много любов. Така се побеждава страха. Иначе не става.

Снимка: Matchroom Boxing

Спомням си, че за първи път, когато играх в един от турнирите, бил съм на около 14 години, в градско първенство, изпитах страх. Тогава трябваше да играя финал с едно доста възмъжало момче. Бях още крехък, слабичък. И баща ми почна да ме нахъсва с брат ни: "Супер сте, ще ги размажете всички". Но ние не вярваме, ние сме малки, крехки деца. Аз трябваше да играя, а онзи едрия преди мен ги нокаутираше, беше страшилище, от него се отказваха противниците. И казвам на баща ми: "Ами, той е много силен!", изпитвах страх. И баща ми като почна да ме надъхва, да ми говори и... се получи.

Спечелих. Но аз копирах всичко от него - от походката до говора, поведението, думите, силата. Тогава ми дадоха купата за най-добре представил се, техничен боксьор. И от всички в турнира я дадоха на мен. Тогава за първи път написаха статия за мен във вестник, може и "24 часа" да е бил: "Кръвта вода не става". И това ми даде необходимите криле. Но най-важното нещо за децата е примера на родителите, да се работи с тях.

- Храната до колко е важна? Шампионът по бокс Детелин Далаклиев, който има книга за правилно хранене, казва, че не е нужно да се яде много месо, за да си силен на ринга.

- Има много диети, теории, навъдиха се експерти и специалисти с различно виждане за храненето на спортистите. Далаклиев сигурно е прав, че човек ако иска, може да намери заместител на месото и да има достатъчно сила. Аз обичам да ям месо, да си кажа честно, макар, че съм кръвна група "А+" и по нея съм вегетарианец, без месо е най-доброто за моя организъм. Но на този етап не съм се извисил достатъчно, че да се откажа от него. В момента чувствам огромна сила в себе си, имам страшно много енергия - спя по 4-5 часа, понякога енергия ми дава да полегна за малко или да разговарям с някой, зареждам се. Явно съм по-усъвършенствана "батерия". (Смее се.)