на живо

Италианска скиорка загуби битката с рака

Мозъчен тумор погуби 38-годишната Елена Фанчини

Reuters

Италианската състезателка в алпийските ски Елена Фанчини загуби битката с рака. Кариерата на скиорката бе преждевременно прекъсната от мозъчен тумор.

Италианката си отиде от този свят само на 38 години. Тя починала в дома си в Солат, съобщи италианската федерация по зимни спортове. За последно Фанчини бе на ски пистата през декември 2017 г. Пет години по-късно получи разрешение отново да тренира, но не влезе във форма, тъй като състоянието й се влошило в последните няколко месеца.

Във визитката на скиорката личи едно сребро в Бормио от световното първенство през 2015 г. в спускането. Тя записа и две победи за Световната купа в спускането. Фанчини почина в деня, в който нейната сънародничка Марта Басино спечели златното отличие в супер гигантски слалом и два дни след като Федерика Бриньоне завоюва златото в комбинацията. 

Трагедията на италианката не бе подмината от Микаела Шифрин, която използва социалните мрежи, за да се сбогува със своята колежка.

"Това беше ден, изпълнен с емоции. Има много неща, които бих искал да споделя с вас, но най-трудното е смъртта на Елена Фанчини. Изпращам най-дълбоките си съболезнования на семейство Фанчини, които оказаха огромно влияние върху нашия спорт със своята страст и доброта. Никога няма да забравим тези, които загубихме. Сърцето ми е и за членовете на италианския национален отбор, които страдат много в тези моменти. Ние споделяме хотел по време на това първенство и мога да кажа, че тяхната любов и сила са искрени и чисти и аз подкрепям всички тях повече от всякога“, написа Шифрин.