на живо

Смъртта на атлет разтърси света на спорта

Убит е по жесток начин

 

Жестоката смърт на лекоатлет разтърси света на спорта! Угандийският бегач на дълги разстояния Бенджамин Киплагат бе намушкан до смърт в Кения.

Полицията започна разследване, след като 34-годишният Киплагат бе открит мъртъв в кола с множество прободни рани в областта на гърдите и шията. Тялото му е намерено в близост до град Елдорет, където има лекоатлетическа писта.

"Шокирани и натъжени сме от новината за кончината на Бенджамин Киплагат. Изпращаме съболезнования на неговите приятели, семейство, съотборници и колеги. Нашите мисли са с тях в този тежък момент.", написаха от World Athletics в Twitter (X).

34-годишният Киплагат, чиято коронна дисциплина е 3000 м стипълчейз, представлява страната си на три олимпийски игри - Пекин 2008, Лондон 2012 и Рио де Жанейро 2016. 

Угандиецът дебютира в най-големия спортен форум едва на 19 години. Той не се състезава единствено в последната Олимпиада - Токио 2020, която се проведе с година закъснение заради пандемията с коронавирус.

Участник е и на 6 световни първенства. Той може да се похвали със сребро от световното първенство за юноши през 2008 г. в Полша, както и с бронз от Африканския шампионат в Бенин през 2012 г.

Последната му поява в престижна надпревара беше на световното първенство в Катар през 2019 г.