на живо

Дешан бръсне главата на асистента си преди всеки мач

Суеверията във френския лагер

Дешан бръсне главата на асистента си преди всеки мач
 

За последно французите спечелиха европейско през 2000 г. По това време Дидие Дешан носи капитанската лента, а Ги Стефан е част от треньорския щаб на Роже Льомер.

Следващият път, когато Франция стигна до финалите - 16 години по-късно, Дешан е треньор, а същият Ги Стефан е негов асистент.

"Повече от помощник. По-голям брат. Довереник". Така характеризира в книгата си Ги Стефан, който е с 12 години по-голям от Дешан, дългогодишният пресаташе на френския национален отбор Филип Турнон.

Дешан и Стефан се запознават преди почти 25 години. И още тогава Стефан вижда по-младия си авер като треньор.

Снимка: Facebook/Instagram

"Дидие беше капитан и вече мислеше като треньор, истински лидер. Ако по това време можех да си представя някого като треньор, това щеше да е той. Зидан? Не, ще излъжа, ако кажа, че видях в него същото призвание като Дидие. След като приключи кариерата си, Зизу не бързаше да става треньор. С течение на времето той разви тези умения. Това, което постигна с Реал Мадрид, е невероятно."

За разлика от Дешан и Зидан, Стефан има скромна кариера на играч: най-известният клуб, в който е играл е Рен, който сега се оглавява от неговия син Жулиен. Другият му син Гийом също е свързан с футбола: играл е за втория отбор на ПСЖ, а сега е един от лидерите на основния синдикат на френските футболисти (UNFP).

Ги израства в напълно нефутболно семейство: баща му не смята играта за сериозно занимание и настоява синът му да учи за учител по физическо възпитание.

Снимка: Facebook/Instagram

От 19 до 23-годишна възраст учи, а в събота пътува по час и половина до друг град, за да играе за Гингам във втора дивизия.

Клубът се превърна в трамплин за Дидие Дрогба и Флоран Малуда, но не и за Стефан. Започва професионалната си кариера чак на 23 години, а на 29 вече я приключи - така и не се възстанови от тежка автомобилна катастрофа.

Поради сериозна травма на главата Стефан изпадна в кома. Освен това е с наранени челюст, крака и лакът. "Трябваше да се науча отново да ходя", спомня си помощникът пред The ​​Athletic.

Снимка: Facebook/Instagram

В началото на 90-те Стефан вече асистира на Раймон Доменек и Жан Тигана (европейски шампион от 1984 г.) в Лион, а след това пробва и ролята на старши треньор. Най-високите постижения в самостоятелната му кариера са финалите за Купата на Лигата с Лион (1996) и Бордо (1998).