на живо

Два финала за Стилияна, Калейн - с най-висока оценка на обръч

Временно сме трети отборно на Евро 2024

Два финала за Стилияна, Калейн - с най-висока оценка на обръч

Стилияна Николова и Боряна Калейн си осигуриха участие на три финала на отделните уреди след квалификациите на обръч и на топка на 40-о европейско първенство по художествена гимнастика в Будапеща.

България заема временно трета позиция в отборната надпревара при жените след края на първия ден на пресявките.

Гимнастичките играха с обръч и с топка, а утре ще представят композициите си с бухалки и с лента.

Стилияна Николова и Боряна Калейн събраха 136.050 т. Двете допуснаха грешки на топка, но се представиха силно на обръч, като Калейн е с първа по сила оценка до момента 36.550 точки, а Николова с трета - 35.950.

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

Водач във временното класиране за отборната надпревара е Израел със 136.850 т., а втората позиция е за Италия със 136.150 т.

Стили е втора квалификацията за многобой с 69.450 т. преди композициите утре с бухалки и с лента. Възпитаничката на Валентина Иванова е с трети по сила резултат на обръч 35.950 и седми на топка 33.500 точки.

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

Лидер сред първите два уреда е световната шампионка в многобоя от София 2022 София Рафаели (Ит) със 70.550, а трета се нарежда представителката на Израел Даниела Муниц с 68.550 точки.

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

Боряна Калейн е временно девета с 66.600. Възпитаничката на Марияна Памукова е с най-висок резултат на обръч и на цялото състезание днес - 36.550 т. Тя обаче отпадна от финала на топка, след като допусна грешка, изпускайки и догонвайки уреда.

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

С бухалки утре ще играе Боряна Калейн, а с лента - Стилияна Николова. Дебют на европейско при жените ще направи Елвира Краснобаева - с бухалки и с лента.