на живо

Кой е чилиецът на пътя на Гришо в Париж?

Кристиан Гарин е съперник на българина на 1/4-финалите

Reuters

23-годишният Кристиан Гарин е следващото препятствие пред Григор Димитров на "Мастърса" в Париж. Чилиецът заема 42-о място в световната ранглиста и си гарантира място на 1/4-финалите след драматична победа с 2:1 над опитния представител на домакините Жереми Шарди.

През 2019 г. Кристиан Гарин и сънародникът му Николас Джари, който по-рано през сезона победи Гришо, върнаха Чили на тенис картата с добрите си мачове.   

Снимка: Reuters

Според Роджър Федерер, Гарин разполага с нужния потенциал да се превърне в бъдеща голяма звезда, а следващите пет години ще са много силни за чилийския тенис, който се позагуби след отказването на Николас Масу и Фернандо Гонсалес.

Кристиан Гарин играе с дясна ръка и изпълнява бекхенд с две ръце. Той започва да тренира тенис, когато е 5-годишен. И двамата му родители са инжинери. Споделя, че ако не беше тенисът, е щял да стане бизнесмен.

Снимка: Reuters

На 17 години печели "Ролан Гарос" при юношите, но веднага след това започва да усеща големите очаквания върху себе си. На 18 се мести в Барселона и оставя в Чили целия си познат живот - семейството, приятелите, спокойствието. Промяната е трудна, адаптацията - още повече.

Не успява да свикне в Европа и затова решава да се прибере у дома. Завръща се в Чили в края на миналата година. Периодът съвпада с възхода му в световната ранглиста. През този сезон печели първите си два турнира - в Хюстън и Мюнхен. В края на януари е номер 95 в света, а на 10 юни стига кариерния връх - номер 32.