на живо

Евелина Николова: Беше много дива година (ВИДЕО)

Датата 5 август ще остане запаметена в съзнанието ми за цял живот, казва бронзовата медалистка от олимпийските игри

Евелина Николова: Беше много дива година (ВИДЕО)

Представете си, че имате на разположение 6 секунди. Само 6 секунди, в които или да сбъднете мечтата си, в преследване на която сте инвестирали близо две десетилетия от живота си. Или да се провалите и да се приберете у дома с празни ръце.

На олимпийските игри в Токио Евелина Николова избра първото. Избра да изпълни със смисъл своите 6 секунди живот. За нея, те се оказаха напълно достатъчни. Да сътвори един от най-бруталните и драматични спортни обрати в цялата олимпийска история. И да се прибере в родината с олимпийски медал върху гърдите.

„Датата 5 август ще остане завинаги запаметена в съзнанието ми. Ще я помня, докато съм жива“, признава бронзовата медалистка за България от олимпийския турнир по борба при жените. В категория до 57 кг българката доказа, че е сред топ състезателките на планетата.

6 секунди преди края на схватката й от четвъртфиналите срещу молдовката Анастасия Ничита в Токио, Ева губеше в резултата с 2:3 точки. Лъвското й сърце обаче не бе казало последната си дума. Тя се вдигна на щурм и сътвори зрелищно хвърляне срещу европейската шампионка от Молдова за 2019-а. Гросмайсторско изпълнение, което й донесе директни 4 точки и крайната победа с 6:3 точки – класиране на полуфиналите.

Снимка: Reuters

„Изпращам годината със задоволство. Това е най-успешната година в цялата ми кариера. Никога не спирам да вярвам в хубавите неща, защото хубавите неща се случват постоянно“, твърди Николова, която определя с много интересна дума своята 2021:

"Баланс. Защото имаше от всичко по много"

Снимка: Reuters

И докато за други спортисти годината е предложила много върхове и спадове, много колебания в емоционален план по дългия път към Токио, то Ева е била през цялото време в мир със себе си и напълно наясно какво прави, защо го прави и какъв резултат очаква:

"Не, не съм имала никакви колебания. Твърдо бях убедена какво искам и твърдо бях уверена, че ще го постигна"

Урокът й за изминалите 12 месеца?

"Да вярвам в себе и никога да не се отказвам. Това е поуката ми от тази година. А през новата си пожелавам да продължавам да успявам, да продължавам да радвам хората, защото щастието в очите на хората е това, което ми носи най-голямо удовлетворение"

Пътят й е дълъг, трънлив, но както самата тя обича да казва: „И розите имат бодли“. А ако 2021-а бе просто една песен, то кой музикален стил й отива най-много?

Снимка: Reuters

Песента на годината? "Трябва да е някой див рокендрол! Беше много дива година!"

И така, между 6 секунди живот, докато свири див рокендрол, едно синеоко, мъжко момиче, покори своя връх. Направи го с вяра. Вярата, която е единствената сила, която може да преведе една изгубена душа през мрака. Хора, вярвайте. Защото не може вечно да е тъмно.