на живо

Християн Стоянов: Париж ще бъде нашата олимпиада (ВИДЕО)

На моменти не можех да се зарадвам на това, което постигам, признава олимпийският вицешампион

Християн Стоянов: Париж ще бъде нашата олимпиада (ВИДЕО)

Талантлив. Скромен. Здраво стъпил на земята. Събрал толкова мъдрост за своите 23 години. За Християн Стоянов 2021 година е (почти) сбъдната мечта.

Почти, защото това изключително момче отиде лятото в Токио за златния олимпийски медал, а се завърна със сребро. В душата му остана горчилка, присъща само на шампионите. А този младеж от Габрово е роден да бъде шампион.

„На моменти не можех да се зарадвам на това, което постигам. В следващия момент осъзнавах какво съм направил и се радвах“, споделя Стоянов, който остана на косъм от златото в бягането на 1500 м в леката атлетика на параолимпийските игри в японската столица.

Снимка: Instagram

Годината на Християн е многолика: изпълнена с положителни и с не толкова приятни неща и събития, но той приема всеки един останал зад гърба му ден през 2021-а като урок и знак от съдбата.

„Трудностите са това, което ни определя като хора. Трудностите са това, което ще ни направи по-добри за в бъдеще. И ако постигаме големите си успехи по трудния начин, то в живота ще постигаме щастието си по лесния начин“, убеден е българинът, който въпреки младостта си, вече е покорил върхове, за които на мнозина не им стига цял живот.

Снимка: Getty Image

Християн Стоянов е световен шампион в коронната си дисциплина от първенството на планетата за хора с увреждания в Дубай през 2019-а и европейски шампион за 2018-а. Едва 19-годишен, той дебютира на параолимпийските игри в Рио 2016-а, където зае престижното седмо място сред най-добрите бегачи на земното кълбо.

Днес, Християн гледа смело напред. Има и конкретна цел: олимпийските игри в Париж 2024. Наясно е какво може и какво иска от себе си:

„Париж ще бъде нашата олимпиада. Пожелавам си здраве – на себе си, на всички българи и на всички спортисти. В момента, в който държиш олимпийски медал в ръцете си, осъзнаваш, че всичко, извело те до него, си е струвало: всички тренировки, всички лишения, трудности и болки, през които си минал.“

Пътят на Християн никога не спира. Окрилен от любовта и силата, които получава от любимата си Елена, атлетът не обича да се застоява на едно място. Ако не го откриете на пистата, то тогава го търсете в планината, яхнал байка по баирите. Падне ли сняг, търсете го на пистата, където хвърчи с любимия си сноуборд.