на живо

Илиана Раева: Да бъдем смели в мечтите си (ВИДЕО)

Златото от Токио е най-щастливият миг в цялата ми кариера, казва президентът на федерацията по художествена гимнастика

Илиана Раева: Да бъдем смели в мечтите си (ВИДЕО)

Илиана Раева не е просто президент на една от най-успешните спортни федерации в България. Тя не е просто пример, че един голям спортист може да се превърне и в успешен мениджър и управленец. Раева е много повече от това. Тя е абсолютна институция. Десетилетия да минат, едва ли в българския спорт ще се появи втора като нея.

Една уникална снимка, запечатала онзи миг в Токио, в който Илиана Раева току-що е видяла, че България е новият олимпийски шампион, остава завинаги в историята. Тази снимка казва всичко онова, за което думите не стигат.

Снимка: БОК, Костадин Андонов

Попитахме я и ние: кой момент никога няма да забрави?

„За мен най-силният момент е, когато стоях пред екрана в залата в Токио и гледах таблото с ранкинга, веднага след изиграването на съчетанието на рускините. Тогава видях България на първо място. И в този миг всичко експлодира. Не мога да го обясня! Още го преживявам това нещо“, вълнува се и досега Илиана, когато заговори за златния миг на ансамбъла в Япония.

Снимка: Lap.bg

Световна шампионка на бухалки от Лондон през 1979 г., 4-кратна европейска шампионка: в многобоя от първенството на Стария континент в Амстердам през 1980 г., пак там – злато на въже, бухалки, обръч.

4-кратна световна вицешампионка: на топка от Лондон през 1979-а, в многобоя от първенството на планетата в Мюнхен през 1981-а и пак там – сребро на обръч и лента.

Снимка: Lap.bg

2-кратна европейска вицешампионка: на лента от Амстердам през 1980-а, на въже от Ставангер през 1982-а.

Бронзова медалистка на въже от световното в Мюнхен през 1981-а, 4-кратна бронзова медалистка от европейското в Ставангер през 1982-а: в многобоя, на обръч, бухалки и лента.

Това са само част от многобройните отличия, които Илиана Раева печели като едно от „златните момичета“ на България в ерата на Нешка Робева. И знаете ли кой медал й е най-ценният в цялата кариера? И като президент на федерацията, и като гимнастичка?

Отговорът може и да ви изненада: златото на ансамбъла в Токио!

„Това беше най-щастливата година за мен в цялата ми кариера, включвам дори и състезателната. Много съм щастлива, много съм удовлетворена, много съм спокойна. Надявам се, че това ще бъде един много голям стимул за следващите наши поколения гимнастички“, разказва ни Раева в последното си интервю за 2021-а.

Снимка: Lap.bg

Как се унищожава десетилетия руска хегемония? Как се оцелява в среда, в която знаеш, че си най-добър, но си наясно, че отново ще те класират втори? И така, години наред! Как в такава среда оставаш верен на себе си, не се пречупваш, не се отказваш, не ти става все тая?

„През годините успяхме да създадем много сплотен екип. Ние сме семейство! Може би основното е, че всички гледахме в една посока – към този златен олимпийски медал, който толкова много жадувахме и мечтаехме. Отговорът защо успяхме е скрит във въпроса: в това сплотено семейство, в това доверие, което цари между нас, в професионализма на всеки един, в отговорността на всеки един, в отдадеността на всеки един“, категорична е Раева.

За новата година Илиана Раева има интересен призив, но той не е за всеки. Този призив може да бъде прегърнат единствено от онези, които не се страхуват от провал, не се притесняват, че веднъж покорили върха, слизането надолу може да не мине гладко.

Снимка: Lap.bg

Всъщност, за какво слизане говорим въобще?!

„Най-важното е да бъдем здрави и да продължаваме да сме смели в мечтите си“, зове президентът на родната федерация по художествена гимнастика.

Днес повече отвсякога, Илиана Раева е амбицирана да докаже заедно със своя екип, че българската школа е най-добрата в света и че случилото се в Токио скоро ще се превърне в закономерност.

„Нищо няма да променя в работата и в себе си. Ще продължавам да помагам по същия начин, да давам от своята увереност, от своята енергия“, обещава Илиана.

Преди края на интервюто я питаме коя е думата, която й се иска да бележи нейната 2022-а?

ВЯРА!

Няма нужда от повече думи. Понякога една е достатъчна. След нея просто да замълчим. И да не изпускаме Илиана и нейните „златни момичета“ от поглед. Защото това, което се задава, няма да е за изпускане.