на живо

Весела Димитрова: 2021-а бе една от най-спокойните ми години (ВИДЕО)

Много искам това да е първият, но не и последният ни олимпийски златен медал, признава треньор №1 на България

Весела Димитрова: 2021-а бе една от най-спокойните ми години (ВИДЕО)

Весела Димитрова е явление в българския спорт. Постигнала е достатъчно, за да я наредим сред най-великите имена сред родните треньори. Преди седмица, бе избрана за трети път (2017, 2019, 2021) за Треньор №1 на годината в престижната класация на вестник „Труд“, която се провежда от 1984-а.

Единственият треньор, печелил повече статуетката на „Труд“ в историята, е исполинът на световната тежка атлетика – Иван Абаджиев (6), първият носител на наградата пък също е знаков за художествената ни гимнастика – Нешка Робева. Това превръща трите пъти, в които Весела Димитрова е покорявала върха в класацията, в още по-ценни.

Познавайки отблизо пословичната скромност и деликатност на варненката, всичко това едва ли има значения за нея. Ако я питате, интервютата й ще бъдат сведени до минимум, а медийните й изяви – само в краен случай. Весела плува в свои води в залата – там, където вае шампиони и където не й се налага да преодолява своята притеснителност пред поредната включена камера и насочен микрофон.

Снимка: Lap.bg

„В интерес на истината, 2021-а бе една от най-спокойните ми години“, признава Димитрова, а тези думи наистина звучат шокиращо предвид факта, че на игрите в Токио нейните момичета раздробиха на ситни парченца дългогодишната хегемония на рускините (да си го кажем право в очите – хегемония, поддържана от съдийското лоби на Русия – б.р. ) и завоюва безпрецедентна първа олимпийска титла при ансамблите.

Според Весела Димитрова, това, което е донесло успех на отбора, е увереността. А моментът, който ще спира до живот дъхът й, е на награждаването:

Снимка: Lap.bg

„Когато момичетата бяха на стълбичката, бяха разплакани, слушахме заедно химна – може би това беше най-вълнуващият момент за нас. Това не се забравя“

Така е, не се забравя. Но геният на великите шампиони се състои в това, че веднъж успели в нещо, те спират да се обръщат назад и тръгват напред. Към нови върхове:

Снимка: Lap.bg

„Гледам към следващото предизвикателство. Аз много искам това да е първият, но не и последният златен олимпийски медал за ансамбъла на България“, лаконична е Весела, която отдавна сме свикнали да мерим по победите, а не по думите.

Но коя би искала да бъде нейната дума на 2022-а?

„Спокойствие и сигурност.“ Не е нужно да ви обяснява повече, нали?

Снимка: Lap.bg

„Да сме добри хора“, това пък са финалните думи на Весела Димитрова от последното й интервю за 2021-а. Това е нейното пожелание към новата година. Защото с добри хора, човек може да преплува океан и да не се намокри, да покори върхове и да не се задъха.

Успех, Весела! Успех, Златни момичета!