на живо

Ивет Горанова: Съвършена година (ВИДЕО)

2021-а тотално промени живота ми, признава олимпийската шампионка по карате

Ивет Горанова: Съвършена година (ВИДЕО)

ПЪРВАТА. Отиде в Токио и изпълни заканата, с която потегли: да помете всичко живо по пътя си. Олимпийската титла на Ивет Горанова в дисциплината "кумите", в дебюта на спорта карате на олимпийски игри, остава завинаги в историята.

По ред причини, които никога не бива да забравяме, колкото и време да минава.

Тя е първа и за България, тя е първа и за детето-чудо Ивет Горанова, която изуми света не само с изпълненията си от световна класа, но и с поведението си на татамито в японската столица. Поведение на шампион, с поне 10-годишен стаж зад гърба си. А Ивет е само на 21, когато я връхлита успехът това лято:

„Мечтаех за него. Това до последно ми беше в главата, но до последно не знаех дали тази моя мечта ще се сбъдне. Много съм щастлива, че тази моя мечта стана реалност.“

Снимка: instagram.com

В Токио мечтаехме за някой и друг медал, но и в най-смелите си мечти никой не смееше да постави това дете сред онези, от които чакахме отличията. И докато ние сякаш все още не я познавахме и докато в България хората масово не подозираха какво торнадо с фамилията Горанова предстои, едно момиче с тежка съдба и с най-чистата, заразяваща усмивка, знаеше. Знаеше за какво се е качила на самолета за Токио.

„Вярата в себе си и желанието за победа. Тези две неща ме водеха напред и желанието да сбъдна най-голямата си мечта. Олимпийската титла тотално промени живота ми. Навсякъде хората ме познават, радват ми се, вдъхновени са от успеха ми. Аз пък съм щастлива, че сме вдъхнали увереност и сме възвърнали българския дух. Виждам голяма мотивация в очите на хората“, разказва Горанова, която само преди месец завоюва ново отличие – бронз от световното първенство.

Снимка: Lap.bg

Има нещо в погледа на Ивет. Нещо, което ти казва нещо конкретно: ще го направя, мога, няма кой да ме спре. Едно специално огънче в очите на човек, който на твърде крехка възраст вече е осъзнал, че няма връщане назад, няма скатаване, няма маркиране, няма да има дни, в които ще се старае наполовина.

Снимка: Lap.bg

„На моменти ми е тежко, защото вече имам повече отговорности и съм пример за българския народ. В същото време съм много удовлетворена от себе си, защото постигнах това, което исках и сега искам да предам моите знания на всички останали“, разкрива олимпийската ни шампионка по карате, за която почивката ще приключи още в първите дни на новата година:

„Прекалено трудна и тежка беше цялата подготовка до световното. Много стрес, много напрежение. Имам нужда да презаредя. След празниците ще планираме следващата подготовка, но след като веднъж съм го направила, вярвам, че мога да го направя и втори и трети път.“

Помолихме я да опише своята 2021 година с една дума:

Съвършена!, отговори Ивет.

Снимка: Lap.bg

Съвършена като самата нея. Един шампион от нова генерация, който не забравя откъде е тръгнал, знае точно къде се намира и е наясно къде точно иска да отиде.