на живо

Чисора си отмъсти на Пулев в гладиаторска битка

Британецът е новият интерконтинентален шампион на WBA

Reuters

Кубрат Пулев загуби битката за интерконтиненталния пояс на Световната боксова асоциация (WBA). Българският боксьор се представи на високо ниво, но отстъпи на Дерек Чисора с разединено съдийско решение (1:2) в гладиаторски двубой в лондонската "О2 Арена", продължил пълните 12 рунда.

Кобрата не успя да притисне Чисора, а вместо това понесе тежки удари и завърши с две аркади. По-големият от братя Пулеви имаше категорично надмощие само в четвъртия и петия рунд.

В крайна сметка двама от реферите отсъдиха в полза на Чисора - неговият сънародник край ринга даде 116:112, а колегата му от Панама - 114:112. Единствено българският съдия Йордан Езекиев прецени, че Кобрата е надиграл съперника си - 116:112.

Снимка: Reuters

Така Чисора си отмъсти на Кубрат за поражението в Хамбург през 2016 г.

За съжаление, загубата вероятно слага край на амбициите на Пулев за трета атака на световната титла, макар и той да показа, че все ще има място сред елита в тежката категория.

Това бе мач №32 за Кобрата на професионалния ринг, като той вече има 29 победи и 3 загуби. Чисора е в звездната компания на Владимир Кличко и Антъни Джошуа, които записаха успехи срещу Кубрат в спорове за световната титла - съответно през 2014 и 2019 г.

Чисора се качи на професионалния ринг за 45-и път. Той е с баланс от 33 победи и 12 поражения. Успехът е първи за британския ветеран от 2019 г. насам. Така Чисора прекъсна серия от 3 загуби.

Снимка: Reuters

В "О2 Арена" Пулев заложи на леви прави и бе търпелив в първите два рунда. Чисора разчиташе предимно на удари в тялото на Кобрата, без да се движи много по ринга. Стратегията му бе да изчаква момента за 1-2 поредни тежки удара, като така успя да отвори аркада под лявото око на българския боксьор.

Чисора отвори още аркадата в седмия рунд, Кобрата обаче издържа и премина в атака. Той разклати британеца в осмия рунд с дясно кроше, докато Чисора се навеждаше.

Деветият рунд бе зрелищен - двамата си размениха тежки удари. Пулев пласира дясно кроше, а Чисора отвърна с ляво и намери Кобрата с лявата ръка.

Задачата на българина се усложни след десетия рунд, в който Чисора отвори аркада и над дясната му вежда.

Последните два рунда бяха сравнително равностойни и спорът се реши по точки.

Снимка: Reuters