на живо

Кубрат и Тервел: За тебе, мамо! (ВИДЕО И СНИМКИ)

Кобрата кръщава първородната си дъщеря на майка си Христина

Кубрат и Тервел: За тебе, мамо! (ВИДЕО И СНИМКИ)

Най-важното нещо, което един баща може да направи за децата си, е да обича майка им.

Стара истина, която може би е валидна за много семейства, но със сигурност - за семейството на Кубрат и Тервел Пулеви.

По-малко от две седмици остават до историческата нощ, в която двамата братя ще се качат на ринга в "Арена София".

Кубрат ще се изправи срещу Махмуд Чар в спор за регулярния пояс на WBA в тежка категория, а брат му Тервел Пулев може да стане интерконтинентален шампион на WBA в полутежка категория, ако победи Роли Ламбърт.

Освен за безценните пояси, те ще преплетат ръкавици със своите съперници и за своите родители.

За първи път в национален ефир ви показахме хората, дали живот на братя Пулеви. Снимката е уникална, тя е от същата градинка пред блок 225 в квартал "Младост"-2, където семейството е живяло.

Кадър, на който Кобрата е бебе, в пелени, Тервел не е роден, но в кадър, заедно с родителите Венко и Христина, са трите по-големи сестри на Кубрат и Тервел: Ани, Виктория и Боряна, които днес са най-верните им фенове и поддръжници.

Именно на майка си Христина, Кобрата кръщава първородната си дъщеря. "Майката беше герой", разказва съседката на семейството - адвокат Зоя Иванова.

С разказите си ще ви докосне и българският историк-египтолог и политик Сергей Игнатов, който е гост в специалното ни студио.

"Очаквам винаги Кубрат да се бие за световна титла. Много рядко един боксьор успява да е претендент толкова дълго време. Тук говорим за много тежък и скъп спорт. България има традиции в бокса, гордеем се с велики имена, но никой като Кубрат и Тервел не е имал много лесен разговор с българите и хората.

Извън ринга, никой няма тяхното присъствие. Надявам се да не повтарят опита на братята Кличко. Да останат далеч от политиката, защото тя е неблагодарна.

Има сходство, има и различия между двете фамилии. Те са в каймака на световния бокс. Нашите имат предимство, че са по-интелигентни. Прочели са повече книги. Това личи. Зад Кличко стои наследството на велика държава, с големи традиции, но кариерите им се развиха в САЩ. Там е меката на професионалния бокс. Ако бяха от България, дали щяха да имат тези успехи...?

Да, имаме бащата, който обича бокс. Да, България, която е световна сила в аматьорския бокс, но професионалният - е съвършено друго. Тези, които обичат да се снимат с тях, ако им бяха помогнали, щяхме отдавна да имаме световна титла.

Ние оцеляваме въпреки системата. Тук трябва да си състезател, треньор и да си купиш залата и да бъдеш и публика...

Усеща се един нихилизъм безпочвен от времето на соц епохата, че сме малка страна. Но ако видим олимпийските медали, не сме толкова малки. България е била на пето място след СССР, САЩ и двете Германии. Франция е била зад нас.

Веселин Топалов казваше за съперниците си, че имат друго мислене, че са научени да бъдат победители. Дамоклев меч виси над главите ни. Братятя Пулеви са царе на ринга. Бих се учудил, ако не я правят галата сами. Това е много тежък и опасен спорт. Гладиаторски спорт, както казва Палми Ранчев. Качиш ли се ранга с мач за световната титла в тежка категория, няма милост. Оцелял ли си, успех е. И двамата ще победят, вярвам, не само защото стените помагат", оптимист е професорът.

Игнатов е убеден, че боксът го печели по-умният. Трябва да си като змия, да си хитър. При двете атаки на титлата, Кубрат беше пренапрегнат. Моето пожелание и към двамата сега е да достигнат състояние на безсъзнателност. Цяла България ще бъде зад тях!"

Вижте целия разговор на Илия Илиев със Сергей Игнатов във видеото.

А, утре в Епизод 3 на дигиталната ни поредица "В ръкавиците на Пулеви" очаквайте покъртителната история за трудния път на Пулеви от мазето - до върха в бокса - в предаването "Тази сутрин" по bTV, както и на нашия сайт btvsport.bg.

Гледайте братя Пулеви на 30 март, от 22:00 ч., пряко в ефира на bTV и онлайн, на нашия сайт bTVsport.bg.

Началото на галата обаче е още в 20:00 часа, а може да я проследите на спортния ни сайт, и в ефира на друг наш канал - bTV Action.

Приготвили сме и изненада за феновете! Трима от вас ще спечелят по 2 билета за боксовия спектакъл на 30 март в Арена София. Как можете да участвате в играта ни - вижте на btvsport в Instagram:

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by bTV Sport (@btvsport)