на живо

Това е Кубрат Пулев (ВИЗИТКА+СНИМКИ+ВИДЕО)

Гледайте бойната гала с участието на Кобрата и Тервел пряко по bTV от 5:00 часа на 15-и декември

Това е Кубрат Пулев (ВИЗИТКА+СНИМКИ+ВИДЕО)

Кубрат Венков Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София. Висок 194 см. Състезателно тегло: 113-116 кг. Боксьор в тежка категория. Син на многократния шампион на България по бокс в тежка категория Венко Пулев.

Кубрат има по-малък брат, който също е сред топ боксьорите в света, но в полутежка категория – Тервел Пулев. Тервел е последният олимпийски медалист за България при мъжете – носител на бронз от Лондон 2012.

Кубрат Пулев е двукратен претендент за световната титла в кариерата си в професионалния бокс. В последното десетилетие е неизменна част от Топ 10 на световната ранглиста в тежка категория.

Няма друг българин в историята, който на два пъти да се е бил за пояса, някога носен от легендарния американец Касиус Клей, известен още като Мохамед Али.

За първи път, Кубрат Пулев посяга към световната титла в тежка категория на 15 ноември 2014 г. в Хамбург.

Тогава, на 33-годишна възраст, Кобрата губи от многократния световен шампион и тогава все още непобеден на ринга действащ световен шампион Владимир Кличко с нокаут в 5 рунд.

За втори път в кариерата си, Кубрат се изправя в мач за световната титла в тежка категория на 12 декември 2020 г. в Лондон. Негов съперник тогава е Антъни Джошуа. Българинът губи двубоя с нокаут в 9 рунд.

Професионалната кариера на Кубрат Пулев стартира преди 14 години. На 19 септември 2009 г. в Германия Кобрата побеждава Флориан Бенче с технически нокаут във 2 рунд.

Във визитката му на професионален боксьор стоят 32 срещи, в които той има 29 победи, 14 от тях с нокаут и три загуби:

Веднъж срещу Владимир Кличко за световната титла през 2014 г., веднъж срещу Джошуа през 2020 г. за световната титла и веднъж срещу Дерек Чисора през 2022 г. в Лондон в двубой, в който съдиите присъждат победата на британеца.

На професионалния ринг, в през годините, Кубрат Пулев печели няколко престижни пояса в тежка категория: интерконтиненталната титла на IBF (Международна боксова федерация), интерконтиненталната титла на WBA (Международната боксова асоциация) и европейската титла.

Пояси, които Кобрата печели в хода на годините и които на няколко пъти защитава и остават в негово владение.

За първи път Кубрат поставя пояс на професионален боксьор върху кръста си на 22 октомври през 2011 г., когато побеждава Травис Уокър и това му носи пояса на IBF. Този пояс остава в негово владение до сблъсъка му с Владимир Кличко на 15 ноември 2014 г.

Кубрат Пулев печели европейската титла в тежка категория в профибокса на 5 май 2012 г., когато надиграва Александър Димитренко с нокаут в 11 рунд. Този пояс успява да си върне като побеждава Дерек Чисора на 7 май 2016 г. в Хамбург.

За откривател на Кубрат Пулев на професионалния ринг се счита прочутия германски промоутър Хаген Дьоринг, който успява да го привлече в един от най-силните професионални клубове за бокс в света в началото и почти до средата на новото хилядолетие – „Зауерланд“.

Именно Дьоринг стои до Кубрат по пътя му към възхода на кариерата му и извеждането му до първия опит за атака на световната титла срещу Кличко през 2014 г. Пулев обаче се разделя сас „Зауерланд“ през 2017 г.

На аматьорския ринг Кубрат Пулев е бронзов медалист от световното първенство през 2005 г., европейски шампион през 2008 г., бронзов медалист от европейското през 2005 г., 4-кратен победител в тежка и супертежка категория за купа „Странджа“: 2002, 2005, 2006, 2008 и веднъж носител на купа „Странджа“ през 2002 г.

Брат му Тервел е две години по-малък от него.

Двамата имат три сестри: Виктория, Боряна и Ани. Кубрат Пулев е баща на две деца. Заедно със своята половинка Розали двамата са горди родители на момиченце, родено през 2022 г. – Христина и на момченце, родено през 2023 г. – Спартак.