на живо

ЦСКА ще премахне тирето в името си

От понеделник стартира процедурата по промяна

ЦСКА ще премахне тирето в името си

Футболният ЦСКА ще промени името си и ще махне тирето от него. До сега тимът се казваше "ЦСКА-София", а след процедурата ще бъде само "ЦСКА". До това решение се стигна на Общото събрание на "червените", проведено днес (20 февруари). 

Никой от миноритарните собственици на клуба не се появи на стадион "Българска армия", за това събитието се проведе в офиса на Гриша Ганчев. Заседавали са той и Юлиан Инджов. Двамата държат 76,2% от акциите в клуба.

"В точка "Разни" акционерите са взели решение да се промени името на клуба, като се махне прословутото тире и да се върне старото име. От понеделник започва юридическата процедура по смяна на името. Изготвяме документацията, внасяме в търговския регистър и вписваме новото име", разясни адвокат Станислав Трендафилов, който защитава интересите на клуба.

Той е оптимист, че промяната ще се случи бързо. Днес "червените" приемат "Черно море", а в следващия кръг играят с лидера в класирането "Лудогорец".

"Живот и здраве, другата или най-късно по-другата седмица би трябвало ЦСКА да е с автентичното си име. Дано вписването излезе и да нямаме проблеми, като за мача с "Лудогорец" да имаме оригиналния автентичен ЦСКА", заяви още Трендафилов.

Снимка: Lap.bg

Той разясни още, че не е обсъждана темата за промяна на собствеността. Последните дни за "червените" бяха турбулентни. В края на миналата седмица клубът преотстъпи своя нападател Али Соу на руския "Ростов". Това предизвика гнева на привържениците от фракцията "Офендърс". В остра декларация в социалните мрежи те обвиниха един от собствениците - Гриша Ганчев, че цели единствено да печели пари от трансфери, а не да развива отбора. 

Последва светкавична реакция от бизнесмена, както и от Юлиан Инджов. Двамата заявиха, че прекратяват дейността си в ЦСКА и ще предоставят ценните книжа на желаещите нови собственици, без да търсят печалба.

"По тази тема промяна няма, не е взето друго решение. Джирата, заедно с акциите и книгата са в касата на клуба в момента. Не е обсъждан въпрос съгласно Устава с 3/4 капитал, както те притежават, да се прехвърлят на трето лице. Тоест няма конкретно лице, на което да са решили да го прехвърлят. Но промяна в тяхната позиция няма", разясни Трендафилов.

Снимка: Lap.bg

През лятото на 2016 г., след фалита на "ПФК ЦСКА" АД, Гриша Ганчев създаде "ЦСКА-София" с участието на "Литекс" и "Чавдар" Етрополе. Клубът получи право да се състезава в новосформираната Първа лига.

През 2017 г. отборът на Ганчев спечели търга за емблемата и останалите активи на фалиралия "ПФК ЦСКА" АД. Победител в процедурата, която се проведе в Кърджали, бе фирмата "Ред Енимълс" с представител Иван Велчев-Кюстендилеца. Компанията, приближена до самия клуб, спечели с оферта на стойност около 8 млн. лв., която бе близо 5 пъти над първоначалната цена от около 1,6 млн. лв. Впоследствие ФИФА обяви дружеството за спортен наследник на "ПФК ЦСКА".