на живо

Ангел Русев: На бала си казах „наздраве“ с допинг ченгета (ВИДЕО)

След олимпиадата в Париж искам да се откажа, допълва европейският шампион

Ангел Русев: На бала си казах „наздраве“ с допинг ченгета (ВИДЕО)

Ангел Русев е едно от имената, които често ни карат да се гордеем, че сме българи. Русенецът е трикратен европейски шампион по вдигане на тежести в категория до 55 килограма. 

Снимка: Евгений Милов

В средата на април той стъпи на европейския връх за трети път. Това се случи на шампионата на Стария континент в Ереван, Армения, а 21-годишният тежкоатлет повести златото на своя първороден син – Алдин. Русев гостува на Петър Бакърджиев в подкаста за „Спорта без клишета“, където пристигна с куп медали, извоювани с много труд и лишения.

Снимка: Евгений Милов

И когато говорим за лишения, Ангел и неговите колеги от националния отбор все още чакат да получат своите възнаграждения, които не са получавали през последните пет месеца. В спортния подкаст на bTV той коментира отношенията си със старши треньора на националите Иван Иванов, сподели кога смята да се откаже от активния спорт и разкри кое е най-странното място, на което му взимана допинг проба.

Снимка: Евгений Милов

Пораснах чрез спорта, той ме научи на много неща. Първо започнах да тренирам бокс, тъй като повечето ми роднини и приятели бяха боксьори, но този спорт не ми допадна и исках нещо по-различно.

Снимка: Евгений Милов

Бях ученик, когато един приятел ме заведе в залата по вдигане на тежести. В първите дни изобщо не ми хареса. В началото ти дават дървена пръчка, с която тренираш за техника, обаче бях много статичен състезател още от дните ми в бокса. Нещата в началото не бяха добре, но започнах да тренирам всеки ден. Бягах от училище, за да мога да тренирам с големите. Станах четвърти на едно състезание и след това започнах да тренирам повече, отбеляза той.

Иван Иванов знае как да ни влезе под кожата, затова успяваме с него. На него му се отдава това нещо. Може да те накара да се засмееш и в най-трудния момент. Той не е посягал на нито един щангист, много е близък с нас и в живота, и в залата. Той е олимпийски шампион и всички искаме да станем като него.

Снимка: Евгений Милов

След олимпиадата в Париж искам да се откажа от активния спорт, ако спечеля медал. 11 години ми се струват доста. Имам цел да спечеля последния си медал на олимпийски игри. Това да бъде последното ми състезание“, сподели един от най-добрите ни щангисти.

Снимка: Евгений Милов

Много хора си мислят, че Карлос Насар взима допинг. Даваме по 13,14 проби на година за допинг. Той дойде в националния отбор доста млад. Беше дребен, но изведнъж порасна. Той е единственият щангист, който поставя световни рекорди на такава възраст. Друг такъв няма да има."

Най-странното място, на което съм давал допинг проба, е на моя абитуриентски бал. Тогава ми взеха три проби в рамките на седмица, последната беше, след като ходихме на дискотека на бала", разкрива още той.

Снимка: Евгений Милов

Не сме получавали заплата цели пет месеца. Доц. Кирил Панайотов, президент на ТСК-Русе, ми дава заплата, с която много ми помага. Благодаря му. Той прави много неща за клуба и за нас. Ако не беше този човек, пак щях да тренирам, но не по този начин. Със сигурност щях да ходя да работя нещо друго, защото дете и жена не се гледат лесно. Казвам го от опит, 1000, 2000 лева не стигат. Смятам, че ще си получим заплатите, защото всичко влиза в рамките на нормалното“, допълни обнадежденият Русев.

Спортния ни подкаст може да намерите още в официалния канал на bTV Media Group в Youtube - ТУК: https://www.youtube.com/c/bTVMediaGroup

Епизодите може да слушате и в Spotify: https://open.spotify.com/show/0n1MulTVKNQ4mrMqORO4ap, в Apple: https://apple.co/3EuhDCN и Google Podcasts: https://bit.ly/3G5f2jQ.