на живо

Теодор Цветков пред bTV - за рекордите с кауза (ВИДЕО)

Плувецът е посветил живота си на благотворителността

Теодор Цветков пред bTV - за рекордите с кауза (ВИДЕО)
 

Той е плувец, рекордьор, но преди всичко човек с голямо сърце, посветил живота си на благотворителността. Гост в поредния епизод на спортния ни подкаст е Теодор Цветков.

Пред bTV русенецът сподели, че две от постиженията му вече са вписани в "Книгата с рекордите на Гинес", а три очакват одобрение.

Снимка: Евгений Милов, bTV

Един от феноменалните му резултати бе записан през юли, когато за втори път плува 10 км в езерото "Липник" със завързана към тялото ръка.

Целта на Теодор бе да се съберат средства, които Сдружението на родителите на деца с онкохематологични заболявания да вложи за лечение и поддържаща терапия. През 2019 г. Цветков плува за изграждането на водно-рехабилитационен център за деца с двигателни увреждания.

"Бях каякар, но преди 7 години започнах сам да се уча да плувам - без треньор и без нужните обстоятелства. Като всеки обикновен човек - жабешката. Не съм бил професионален плувец, просто така тръгна всичко.", разказа Цветков.

"Отдавна спрях с кану-каяка, още когато бях в училище. Исках да правя нещо, което не съм можел и е трудно за мен. Лека-полека започнах и мисля, че вече имам добра техника и резултати. В световен мащаб съм побеждавал и олимпийски шампиони."

Снимка: Евгений Милов, bTV

Цветков може да се похвали със сребърен медал на 181 км плуване в Самара (Русия) през 2021 г., както и с две отличия от световно първенство по зимно плуване.

"В Самара едно от условията беше да плуваш с неопрен. Беше към 14-15 градуса, иначе на 20-21-22 може и без неопрен. Добре бе климатът."

Надпреварата в Русия е една от много, в които Цветков се впуска с благородна цел. В случая - призив за опазване на природата чиста. Получава подкрепа и от брат си Валентин, който е награден за герой на състезанието заради помощта си по организацията.