на живо

Да изминеш 17 000 км с колело, за да видиш сина си на олимпийски игри

Родителите на Миша Гасер преминали през 20 различни държави

Колко силна е човешката воля? Има ли нещо, което може да попречи на баща да изпита най-голямата гордост и вълнение в живота си? 

Цяла година и 17 000 км изминати на колело, но крайната цел е достигната. Бащата и втората майка на швейцарския скиор в свободния стил Миша Грасер пристигнаха в Пьонгчанг на две колела, за да гледат на живо олимпийското приключение на сина си.

Гуидо Хювилер и Рита Рутиман са тръгнали през февруари миналата година от дома си в Олтен, за да обиколят света и да пристигна навреме в Южна Корея. Пътешествието им, започнало 70 километра западно от Цюрих, приключи във вторник, като двойката е преминала през 20 различни държави.

Родителите на Миша споделят, че най-трудният момент по време на пътуването с колело, е било движението по магистралата в Памир, пресичаща Узбекистан, Таджикистан и Киргизстан, която на моменти достига над 4 000 метра над морското равнище.

"Да бъда тук и да видя сина ми да ни чака бе наистина вълнуващо. Просто нямах думи. Бяхме наистина уморени, когато пристигнахме", каза Хювилер при пристигането си. 

"Най-трудно бе преминаването ни през Памир, след което трябваше да почиваме 2-3 седмици", призна той.

Въпреки трудностите Хювилер е щастлив, че има възможност да направи подобно нещо. Той се отказва от работата си на архитект, за да сбъдне мечтата си. Точно това прави и неговият син, участвайки на игрите в Южна Корея.

След дългоочакваната среща, семейството отново се качва на колелата си. Планира да продължи пътешествието си през Южна Корея след края на олимпийските игри, след което ще лети до Япония, преди да се прибере в Швейцария. Двойката обаче смята да се завърне в Азия и да направи обиколка из Русия, Монголия и Китай.