на живо

Димитър Бербатов - голям спортист с огромно сърце (ВИДЕО)

Благотворителният мач на голмайстор №1 на България и легендарния Луиш Фиго - 14 юни (сряда), 18 ч,, bTV Action

Димитър Бербатов. Футболистът, асоцииран с голове-шедьоври, изпипаните до съвършенство подавания и интелигентния начин на игра. Нападателят, превърнал се във футболен посланик на България, е едно от най-популярните имена в света. Роля, която коства много труд, много лишения и най-вече талант. 

Мнозина големи играчи и треньори са се възхищавали публично на това, което Димитър може с топка в крака. 

През годините Бербатов се превърна в кумир на децата, които желаят да се занимават със спорт. Пътят, който момчето от Благоевград извървя до големия футбол не е никак лесен. Смени школата на "Пирин" с тази на ЦСКА и оттам кариерата му върви само нагоре.

Орисаният да преодолява всякакви премеждия Бербатов се налага да скача в дълбокото още при дебюта си с "червения" екип. 1999 г. - дербито срещу големия съперник - "Левски". Качествата на Димитър Бербатов няма как да не бъдат забелязани от човека, който никога не бърка за това кой разполага с талант - треньор номер на 20 век Димитър Пенев:

"На мен тогава ми направи впечатление усмихнат, тих, скромен. Това са първите впечатления на "Червено знаме" на тренировките с баща му и Маринчев."

"Пристига на тренировката, оглежда батковците. Нямаше ги по-големите. Най-вече направи впечатление на Букарев, който в този етап беше при мъжете. Той е 1-2 години по-голям от Бербатов. Научи Митко добре, че и той е център нападател. В тренировъчните игри Букарев често отиваше в сблъсъци с Митко Бербатов. И двамата провеждаха двубой кой ще надделее в дадена тренировка или контролна среща. "

"Имаше емоции, когато ги питаха може ли да пее македонски, защото историята при първия състав да не ги изброявам са от Благоеврград, Петрич и всеки един от тях, като имахме успех, винаги са давали тон на песни. Така се случи и него го подканваха "Айде, бе, македонче, няма ли да изпеете една македонска песен!"

В дебюта на Бербатов за ЦСКА срещу "Левски", а и в последвалите сблъсъци със "сините", главен съдия е Атанас Узунов.

"Едно момче, което още с възловия мач с "Левски" показваше качества, които неимоверно показваха, че го очаква едно голямо бъдеще и в последствие това, което се очакваше от него той го постигна. Игра в големи клубове, както и даде голям принос след поколението на Стоичков, Пенев и Костадинов дойде едно ново трио от ЦСКА в лицето на Митко Бербатов, Стилян Петров и Мартин Петров.”

В атаката на ЦСКА Бербатов действа с Владимир Манчев. Именно той си припомня първият път, в който е видял бившия си съотборник в съблекалнята на стадион Българска Армия.

„През 1999 г. и двамата влязохме в тази съблекалня по едно и също време. Аз не го познавах тогава. Той беше в юношеския отбор на ЦСКА и заедно започнахме първите стъпки в мъжкия отбор. Не знам кой от двама ни беше по-притеснен (смее се), май беше той, тъй като е по-малък от мен. В началото изглеждаше доста смутен.  Но още от първите тренировки се видяха неговите качества и всички бяха много впечатлени от това как едно момче на 17 години може да прави такива неща с топката... С две думи той винаги ми казваше "Сега, Мана, той така ми казваше, взимаш топката по крилото и ми я центрираш и ми я даваш аз да я вкарам"

Димитър Бербатов осъществява трансфер в "Байер" Леверкузен през 2001 г. и въпреки по-трудното начало, българинът бързо се аклиматизира към тима и идват редица голове, кой от кой по-красив. От мерника си патят грандовете в Европа, за да назрее моментът за промяна. През 2006 г. е крачката към Острова.  Прекрасните попадения за "Тотнъм" не остават незабелязани и Сър Алекс Фъргюсън настоява да има Бербатов в състава си. Мечтата на момчето от Благоевград се сбъдва! Мачове на най-високо ниво, съотборник с топ футболисти и мениджър-легенда.

„Бербатов ще ни даде много повече креативност в предни позиции. Той е добра придобивка в атаката ни. Играч с поглед върху играта, баланс и добър завършващ удар. Той е един играч за големите мачове!”, казва Фъргюсън.

Димитър Бербатов е много добре познат футболист за играчите, треньорите и феновете в английската Висша лига. Головете му изумяват анализаторите, а техничните му действия са трудно предвидими за защитниците. Нападателят оставя следа в "Тотнъм", "Манчестър Юнайтед" и "Фулъм".

В рамките на 229 мача в Премиър лийг Димитър Бербатов отбелязва 94 гола. 71 от тях са с по-силния му десен крак. 8 сапопаденията с левия крак, а играта с глава, която безсъмнение му се отдава, води до 15 гола. Германската дисциплина, от която е прихванал се отразява и в чистите действия на терена. Българинът има едва 12 жълти картона и нито един червен в 229 мача.  Със сигурност впечатление на мениджърите на Димитър Бербатов прави и големият процент подавания в един мач - средно по 32.

Кариерата на футболиста през по-голямата си част преминава в чужбина. 42 147 минути - толкова е прекарал на Футболните терени в Германия, Англия, Франция и Гърция Бербатов. Това са цели 702 часа и 27 минути- време, за което бихте могли да изгледате 48 пъти най-дългият филм в света - лентата "Льо Воаяж" , която продължава, внимание, 14 часа.

И още: Времето прекарано от Бербатов на футболното игрището би стигнало да направите цели 10 и половина обиколки на света с реактивен самолет, ако разбира се, не спирате дори /нито за миг. 702 часа и 27 минути това е все едно 29 дни подред да гледаме нон стоп Димитър Бербатов да играе футбол. Би било истинско удоволствие ако това беше възможно. И до днес клиповете с головете и техничните отигравания на Димитър Бербатов са сред най-гледаните в интернет пространството. 

След бляскавата кариера на Острова идва друго приключение – "Монако". Феновете на ПАОК с въодушевление разбират през 2015 г., че звезда от Висшата Лига идва в техния тим. В кариерата си Бербатов има 8 трофея, в това число 2 титли на Англия с "Манчестър Юнайтед", а на родна земя има Купата на България през 1999 г. Готов е да закръгли колекцията на 10 със следващото си приключение.

За националния отбор Димитър Бербатов е историческа личност – рекордните 48 гола в 78 мача му осигуриха първо място в класацията по брой попадения. Първото в официален мач идва през октомври 2000 г. срещу Дания. През 2003 г.  идва голямата радост. Класирането на европейското първенство след мач в Андора. Там Бербатов вкарва 2 гола, а след това е ред на купона. Деветката на България е един от играчите на националния ни тим, докоснали се последно до голям форум със страната ни – европейското първенство в Португалия. Заедно с Мартин Петров и Стилян Петров формират гръбнака на тима и триото се оказва незаменимо.

ХАРАКТЕРЪТ НА БЕРБАТОВ

Човекът Димитър Бербатов остава голяма загадка за някои от неговите съотборници, треньори и шефове. Самият той признава за особеностите си.

"Някак си такъв съм. На моменти малко темерут си падам и затова и характера ми е тежък и странен, но близките хора продължават да ме търпят... Не съм такъв да занимавам околните с проблемите си. Аз съм такъв човек, че преценям и решавам, че сам искам да реша проблемите си, тъй като така е било винаги. Може би на моменти правя грешка. Може би ще ми е по-лесно ако споделя с някого, но така съм бил открай време и винаги искам сам да си преценя нещата и да ги реша сам, каквито и проблеми да имам."

Бербатов може и рядко да говори пред медиите, но когато го прави, удря право в целта. Още като невръстен младеж, далеч от родината се сблъсква с хора, които не приемат толкова добре увеличаващата му се слава и просперитет. Желанието му да се промени българския манталитет не се изпарява до ден днешен. А още на 20 години отправя важно послание.

"Коментират се неща, които не се знаят например и много българи завиждат сега, че аз сега например съм тук, той е там. Коментират "Дано не успее". Това винаги ме е дразнело. Мисля, че трябва да сме по-човечни, когато някой му се отвори късмет и да му пожелаем късмет, да се развива, да успее. А не винаги да му говорим зад гърба и пред него да се правим на приятели. Българите сме си такива, не знам защо.”

ТАЛАНТИТЕ НА БЕРБАТОВ

Талантът на Димитър Бербатов не се простира единствено на футболното игрище. Има такъв отвъд стадиона. Мнозина са виждали неговите творби на белия лист. Признава, че никой от семейството му не го е насърчавал да бъде художник, но рисуването му действа добре. Досега футболистът не е получавал предложение да смени професията с актьорското поприще, но казва, че не би отказал роля във филм. Такава в римейк на Кръстникът със сигурност би му подхождала.

Мнозина фенове на Бербатов съзряха през годините прилика с актьора Анди Гарсия, което провокира футболиста да отговори на тези твърдения така:

"Не знам защо хората си мислят, че приличам на Анди Гарсия. Аз съм си аз. (Усмихва се)"

Постепенно Димитър Бербатов се превърна и в еталон за стил. Наричан от някои „Българската модна икона” футболистът доста пъти спечели награди за най-стилен и елегантен българин. Никога не е робувал на марки дрехи, но още от ранна възраст държи да се облича по начин, който да прави добро впечатление.

Костюмът, ризата и вратовръзката вече са неизменна част от елегантния вид на Димитър Бербатов. Независимо дали събитието, на което присъства е с формален или неформален характер, футболистът приковава вниманието с изтънчената си визия.

ХУМОР И СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Българският футболист винаги е бил в крак с модерните тенденции и не спира да забавлява съотборници ,фенове и журналисти. В престоя си във "Фулъм" не се свени да вземе участие в набралата голяма популярност интернет мания Харлем Шейк, а самият Бербатов предизвиква най-много усмивки заради сериозния си вид.

"Един мач си беше забравил корите. Нямаше и кой от съотборниците време да му даде други. Оказа се, че и няма други. Напъха набързо някакви вестници в чорапите и излезе с тях и така изигра мача. Това ми е останало като най-забавна случка с него.(смее се)", казва бившият му съотборник Владимир Манчев.

ФОНДАЦИЯТА И МАЧА

Голямото сърце на Димитър Бербатов прави впечатление на всеки един, който е имал контакт с него. Беше очаквано човек като него да направи нещо, което да помогне на останалите. През 2008г основа фондацията си. През всичките години той никога не е парадирал за начина, по който подпомага талантливите деца, но същественото е, че те виждат идола си в съвсем човешка светлина.

„Следя всичките ви изяви, информирам се и наистина ме правите щастлив и горд, че съм българин. Тъй като показваме, както и аз се стремя да показвам все още, че в България се раждат талантливи деца.”

Григор Димитров, който в момента е един от героите на подрастващите също е получил стипендия от фондацията на Бербатов. Още като юноша тенисистът е спечелил наградата си, а Бербатов скромно разкрива този факт и тогава хвали бъдещия топ състезател. Никога футболистът не си позволява да се оплаква, а продължава да търси начини да развие каузата си. Тази свързана с децата на България.

На 14 юни на националния стадион Димитър Бербатов и Луиш Фиго обединяват силите в благотворителна акция. На живо ще бъдат видяни футболисти от най-висок ранг. Всички те са спечелили общо 378 трофея докато играят за най-силните отбори в света.  В това число 50 титли от европейските клубни турнири. Точно толкова отличия от Европейските надпревари имат "Реал" Мадрид, "Барселона", "Ювентус", "Ливърпул", "Байерн" Мюнхен и "Манчестър Юнайтед".

"Това са плеяда от много известни от миналото футболисти. Тези играчи да дойдат тук е много сериозна организация, която все пак мисля, че Бербатов е причината да дойдат тук. Знаем на Стоичков тържеството беше невероятно, сега и това ще бъде такова, заради и неговия колега Фиго.”, казва Димитър Пенев.

На Националния стадион отдавна не бяха пристигали подобни футболни величия. Сега те ще бъдат тук с една благотворителна цел. Тази на фондацията на Димитър Бербатов. Човекът, който може да бъде оприличен като най-големият светъл лъч във футболно и социално отношение в последните десетилетия. Примерът, от който младите само могат да попиват и един ден да творят качествени и добри неща, както в професията си, така и в живота.

Тагове:

@