на живо

Мария Гроздева: Напрежението те държи буден

Българката е на път да стане и единствената у нас, която ще участва за седми път на предстоящите олимпийски игри, ако се състоят тази година

bTV

„Любовта е жизненоважна, не мога да си представя как може да се живее без нея!” – казва Мария Гроздева, която има 88 медала в спортната стрелба и е двукратна олимпийска шампионка. Голямата българка със сигурност е уловила птичето, когато е кацнало на рамото й, защото спътникът в живота й Валери Григоров е и неин личен треньор.

Мария Гроздева е българката с уникални постижения в стрелбата и е на път да стане и единствената спортистка, която ще участва за седми път на олимпийски игри. Тя спечели квота за най-важния спортен форум в Токио, който беше отменен за 2021 г. заради пандемията от коронавирус. И макар с такива огромни успехи, тя е толкова здраво стъпила на земята. Остава красива жена, добра майка на три деца, любяща съпруга, с прекрасно отношение към хората и неподправено чувство за хумор. Никога не се е захласвала по славата, но винаги е ценяла любовта, със сигурност, защото е обичана. Мария Гроздева увлекателно говори за живота си пред Ladyzone.bg, като разказът й е съпътстван винаги от любов.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Мария, може ли да се каже, че постиженията ви в спорта са и семейни успехи - съпругът ви Валери Григоров е и ваш треньор?
Разбира се, никога човек не е сам (усмихва се, б.а.)! Зад него винаги стоят семейството му, спортната федерация и министерство, държавата... Сам човек не може да се покачи на върха. Да, има късмет и шанс в това, че Валери ми е и съпруг, и треньор, но понякога ние определяме съдбата си, не оставяме тя да ни води. Така че изборът, който съм направила, води до този късмет и шанс.

Може ли да се говори за трудна и лесна победа в стрелбата?
Толкова много стартове са минали... Много, много ситуации съм имала във времето. Трудно съм започвала дадено състезание, почти съм се отчайвала дори, но тук идва ролята на треньора, който ме мотивира да довърша работата си докрай, а не да се отказвам по средата. Защото борбата е докрай! И когато се постарая и се боря, съм стигала до финал и медал съм печелила. Въпросът е от първия до последния изстрел да не се отказва човек. Погрешно е да се прокраднат в теб мисли от сорта на – „Ей, изпуснах” или „Няма да стане” – това води до неуспех. Затова, когато нещо не върви по време на състезанието, идва отношението на треньора, който така прави, че да те върне отново в играта.

Спокойствието ли е това, което играе водеща роля при точната стрелба?
Не може да се каже, че е така. Понякога прекаленото спокойствие е лош съветник, защото не си внимателен и правиш много грешки. Трябва са си в едно оптимално състояние, което е между леко напрежение и стрес, но и контролирано спокойствие. Напрежението те държи буден.

Цялото интервю, в което Мария Гроздева разказва за любовта си с Валери, за брака и за децата си вижте в Ladyzone.bg: