на живо

Любимец като кака: Никола Влашич по стъпките на голямата шампионка Бланка

Разликата между двамата е 14 години, а лекоатлетката сподели, че се гордее с постижението на национала

Никола Влашич. Едва ли до преди няколко часа това име ви е говорело нещо, освен ако не сте фенове на футболния ЦСКА Москва, в който играе, или сте отваряли нашата статия за най-симпатични участници на европейското първенство. Днес той е един от героите на Хърватия. 

Именно Никола вкара първия гол във вратата на Шотландия при победата на "ватрените" насред Глазгоу, която ги класира на осминафинал на първенството на Стария континент. 

Снимка: Reuters

Ако се чудите защо фамилията на Никола ви е позната, то не бъркате - той има връзка с четирикратната световна шампионка (два пъти на открито и два пъти в зала) и сребърна медалистка от олимпийските игри в Пекин 2008 в скока на височина Бланка Влашич. При това двамата са кръвно свързани. Брат и сестра са. 

Снимка: Getty Images

Никола и Бланка имат 14 години разлика. Тя е родена през 1983 г., а той - през 1997 г. Майка им Венера е играла баскетбол на аматьорско ниво, а баща им Йошко е шампион на бивша Югославия в десетобоя. Именно татко Влашич решава кой какво ще тренира вкъщи. Той е първият, който дава наставления на Бланка за леката атлетика, а след това насочва Никола към футбола.

Снимка: Reuters

За радост на семейството от Сплит, и двете им деца се справят доста добре!

Кака Бланка направи няколко опита да подобри световния рекорд в скока на височина, но остана на сантиметър от онези недостижими 209 см на великата Стефка Костадинова.

Снимка: Reuters

Никола беше забелязан още в началото на кариерата си. На 19 години той премина от "Хайдук" Сплит в английския "Евертън" за около 10 млн. паунда. Там обаче не получи доверие от мениджърите и след само 19 мача премина в ЦСКА Москва. В руската столица Влашич е един от основните нападатели. В последните два сезона той отбеляза общо 25 гола!

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Love Croatia (@volimhrvatsku)

Логично дойде повиквателната за европейското първенство от Златко Далич. И Никола не го разочарова! Голът му го превърна в любимец на хърватите! 

Бланка също не пропусна да го поздрави, споделяйки няколко снимки в социалните мрежи и видео, в което казва: "Знаете ли какво е чувството братчето ви да вкара гол за националния отбор? Това е всичко!".

А що се отнася до Никола... Лошата новина за дамите е, че сърцето му е заето. Той се ожени в края на май 2021 г. за красивата и дългогодишна половинка Ана, която сме виждали само на една снимка. Новата футболна звезда е изключително потаен за личния си живот и не публикува кадри в социалните мрежи, освен от футболните мачове. 

Снимка: Reuters

Това едва ли ще остане така, предвид истерията, която предизвика Никола с първия си гол на европейското първенство. А Бланка... Тя със сигурност ще му стиска най-силно палци. 

Снимка: Reuters

И има защо! Още пред 2016 г. Бланка е категорична: "Чували ли сте за брат ми? На 18 е и играе в "Хайдук". Ще влезе в големия футбол и ще стане по-известен и от мен!"