на живо

Първи медал за България в Рио!

21-годишната Елица Янкова спечели бронз в борбата

Facebook

Елица Янкова спечели първи медал за България от олимпийските игри в Рио. Представителката ни в категория до 48 кг на борбата завоюва бронзов медал в дебютното си участие на най-големия спортен форум на планетата.

В мач за третото място Янкова победи трудно с 7:6 аржентинката Патрисия Бермудес. Срещата започна добре за родната състезателка. Тя набързо поведе с 5:0, а в началото на вторите три минути вече имаше преднина от 7:2. Бермудес успя да се мобилизира и да намали изоставането си до 7:6, но 21-годишната Янкова показа повече класа и заслужено спечели първия си олимпийски медал.

По време на цялата схватка българката изглеждаше спокойна и хладнокръвна, а след като чу звука на гонга за край на срещата тя започна да танцува по тепиха. Миг по-късно, Елица вече бе в прегръдките на своя личен треньор Петър Касабов и на селекционера на националния тим Серафим Бързаков.

За Янкова, която е сред най-младите в родната делегация на игрите в Рио, това е най-големият успех в кариерата до момента. Тя е бронзова медалистка от европейското в Рига през тази година, а през 2015-а на Европейските игри в Баку се окичи със сребро. Също така Елица Янкова е световна шампионка за девойки от първенството в София през 2013 г.

Българката стартира надпреварата с три победи, но в полуфинала бе туширана от Мария Стадник от Азербайджан - сребърна медалистка от Лондон 2012 и основен фаворит в категорията. 

Янкова потегли мощно в състезанието и разби с 10:0 точки и технически туш камерунката Ребека Муамбо. Неравностойната среща от предварителния кръг продължи само 2:45 минути. След това на осминафиналите Ели се изправи срещу коравата рускиня Милана Дадашева. Съперничката поведе с 4:0, но още след първата част допусна обрат до 4:5. След паузата българката бе още по-убедителна и затвори двубоя при 9:6. При жестоката схватка от носа на Янкова шурна кръв, но това само я амбицира още повече.

В четвъртфинала Янкова изоставаше с 0:2 срещу колумбийката Каролина Кастийо Идалго, но не се отказа и изравни. Накрая щабът на противничката й протестира неоснователно, което донесе и решителната точка в актива на Янкова.

Олимпийската титла в категория до 48 килограма спечели японката Ери Тосака. На финала тя победи Мария Стадник с 3:1 точки. В другия мач за бронзовото отличие Сун Янан от Китай се наложи над Жулдис Ешимова от Казахстан с 4:0.