на живо

Швеция с първа титла в мъжката щафета, България не завърши

Родният квартет бе затворен с обиколка преди четвърти пост

Getty Images

Швеция спечели за първи път в историята олимпийската титла по биатлон в мъжката щафета на 4 по 7.5 километра.

Пепе Фемлинг, Йеспер Нелин, Себастиан Самуелсон и Фредрик Линдстрьом финишираха за 1:15.16.5 час. Те показаха най-прецизна стрелба в трудните условия при променлив вятър на трасето, като единствени не допуснаха наказателна обиколка и използваха само 7 допълнителни патрона при осемте си стрелби.

Досега скандинавците имаха само два бронзови медала на олимпийски игри в мъжките щафети, последният от които от Албервил 1992. 

Самуелсон взе второ отличие в Пьонгчанг 2018 след среброто в индивидуалното преследване на 12.5 километра.

Олимпийският шампион от Солт Лейк Сити 2002 и Ванкувър 2010 Норвегия завърши втори на 55.5 секунди.
Норвежците отпаднаха от спора за златото на последната от осемте стрелби, в която Емил Хегле Свендсен, който влезе на огневия рубеж заедно с Линдстрьом, допусна наказателно обиколка и това се оказа решаващо.

Олимпийските вицешампиони от Сочи 2014 от Германия завършиха трети на 2:07.1 минути. Надеждите на Бундестима за нещо повече до голяма степен бяха прекършени на втория пост, в който Бенедикт Дол трябваше да върти две наказателни обиколки след стрелбата от положение прав.

България в състав Красимир Анев, Антон Синапов, Димитър Герджиков и Владимир Илиев, се класира на 16-о място, единствено пред Казахстан и Словакия, като само тези три щафети не завършиха, защото бяха затворени с обиколка.

Илиев така и не стартира, тъй като Герджиков беше изпреварен с обиколка от лидерите малко след втората си стрелба и преди предаването на четвъртия пост, заради което щафетата беше спряна.

Преди това българите завъртяха 3 наказателни обиколки и използваха 13 допълнителни патрона в шестте си стрелби, като на първия пост Анев трябваше да направи наказателна обиколка и употреби 3 допълнителни патрона от положение прав, Антон Синапов свали всички мишени с 4 допълнителни патрона, а Герджиков завъртя 2 наказателни обиколки с използване на 6 допълнителни патрона.