на живо

Нашите в Пьонгчанг - фаворит за титла и пълни дебютанти

България с 19 спортисти на игрите в Южна Корея

Lap.bg

19 сигурни квоти спечелиха българските спортисти за зимните олимпийски игри в Пьонгчанг 2018, които започват на 9 февруари.

Допълнително в състава ни могат да бъдат включени и други, които спечелят квоти до края на месеца, когато изтича крайният срок. 

Почти сигурно в групата ще влезе още и Теодора Пенчева, която очаква да получи потвърждение за участие в паралелните дисциплини на сноуборда в близките дни.

Страната ни ще има представители в шест спорта - биатлон, сноуборд, ски алпийски дисциплини, ски скокове, ски бягане и спускане с шейни.

Ето кои състезатели ще представят България в ПьонгЧанг:

СНОУБОРД

Голямата ни надежда за титла е сноубордистът Радослав Янков. За 27-годишния чепеларец това ще бъде второ участие на най-големия форум за зимни спортове след Сочи 2014. Там той зае 21-во място в паралелния слалом и 25-о в паралелния гигантски слалом.

През 2016 г. Янков спечели исторически първи Голям кристален глобус за България в зимните спортове. Миналия сезон вдигна Малкия кристален глобус в паралелния гигантски слалом и записа четвърто и шесто място ма световното първенство в Испания.

Снимка: Lap.bg

През този сезон подготовката му изцяло е насочена към игрите в Южна Корея. В неделя (21 януари) завърши на второ място в паралелния гигантски слалом в Рогла, като за първи път от началото на сезона се качи на почетната стълбичка. Има три победа в кариерата си за Световната купа.

Александра Жекова - Чаровната софианка завърши на 5-о място на предишните игри в Русия. Падане във финала на сноубордкроса я лиши от медал, но все пак тя може да се похвали с най-предното българско класиране на игрите преди 4 години.

Снимка: Lap.bg

30-годишната Жекова стана 4-ата от световното първенство през 2017 в Сиера Невада. Има три победи за Световната купа. През тази кампания записа едно пето място във Вал Торанс, Франция.

БИАТЛОН

Най-много квоти имаме в биатлона - 10, където за първи път от игрите в Албервил 1992 ще бъдем в пълен състав - 5 мъже и 5 жени.

Българските надежди ще са насочени към двамата ни водещи биатлонисти - европейският шампион в спринта Владимир Илиев и Красимир Анев, който спечели два медала от последното първенство на Стария континент.

Троянецът завоюва историческо злато за мъжкия ни биатлон на европейското първенство в Полша миналия януари. Освен това в края на 2016-а завърши на престижното пето място в спринта на 10 км от Световната купа в Нове Место. Ще участва на трети игри след Сочи 2014 и Ванкувър 2010.

Снимка: Lap.bg

"Мога да продължа възходящото си представяне с медал от олимпийските игри. За това тренирам доста години. Това ми е целта. В нашия спорт е необходима и доза късмет, защото не всичко зависи от самия спортист. Но се надявам да съм подготвен, защото при подготвените идва и късметът", каза в интервю за bTV Илиев през месец май миналата година.

Снимка: Lap.bg

Красимир Анев има четвърто място в масовия старт за Световната купа, което е най-доброто класиране на български състезател при мъжете.

За Анев това ще бъде трето участие на олимпийски игри след Сочи 2014 и Ванкувър 2010. През този сезон той записа най-предното класиране за Световната купа при мъжете - 10 място в индивидуалната дисциплина на 20 км в Руполдинг.

Снимка: Lap.bg
Антон Синапов - може да се похвали с 16-о място в спринта за Световната купа в Ханти-Мансийск през 2016 г. Това ще бъде дебют за него на олимпийски игри.

Също първо участие ще запише и Димитър Герджиков. Силните му резултати са предимно на младежки световни първенства - 2 пъти е влизал в топ 10. При мъжете записа 11-о място в индивудуалната дисциплина на 20 км на европейското първенство в Риднаун 2018.

Снимка: Facebook

Михаил Клечоров е сред най-опитните в родната делегария. 35-годишният биатлонист ще участва за трети път на зимни олимпийски игри. Има редица класирания в топ 30 на състезания от Световната купа. Най-добрият му резултат е 13-о място в масовия старт през сезон 2011/12.

Снимка: Facebook

С изключение на Десислава Стоянова, която за втори път ще се състезава сред най-добрите, и четирите ни останали представителки при дамите - Емилия Йорданова, Стефани Попова, Даниела Кадева и Милена Тодорова, са дебютантки.

Снимка: Facebook

20-годишната Милена Тодорова си спечели място в българския състав със силните си резултати при девойките. Тя не е участвала в нито едно състезание за Световната купа.

СКИ СКОКОВЕ

Владимир Зографски - Единственият ни представител сред елита в ски скоковете. Има 90 индивидуални старта за Световната купа, но рядко попада сред първите 30. 24-годишният скачач ще участва за втори път на зимни олимпийски игри след Сочи 2014, където завърши на 47-а позиция на голяма шанца.

Снимка: Lap.bg

СКИ АЛПИЙСКИ ДИСЦИПЛИНИ

Алберт Попов - безспорно най-големият ни талант в алпийските ски през последните години. Контузия, получена при катастрофа с кола в Австрия през 2015 г., при която загина треньорът му, го извади от ритъм миналия сезон. Постепенно възвръща форма, като записа няколко престижни класирания за Европейската купа (сред които и рекордно 8 място) през последните няколко седмици. Ще дебютира на зимни олимпийски игри.

Мария Киркова - с Жекова са най-опитните в българските редици. 32-годишната скиорка е 19-кратна републиканска шампионка. Има 7 победи на международната сцена.

Тя бе знаменосец на България на игрите в Русия преди 4 години.

Във Ванкувър 2010 завърши 33-та в спускането, отпадна в първия манш на слалома и не завърши в супергиганския слалом.

Снимка: Lap.bg

В Сочи 2014 г. не успя да запише класиране в слалома, след като допусна грешка във втория манш и не финишира. В гигантския слалом Киркова зае 36-то място.

СКИ БЯГАНЕ

Снимка: Facebook
Веселин Цинзов - част от световния елит в ски бягането. Номер 1 на Балканите. Това ще бъдат втори олимпийски игри за него.

Йордан Чучуганов е сред най-големите ни таланти в този спорт. Той е на 21 години, носител на купа "Тополино" (неофициално световно първенство за деца) по ски бягане. 

Снимка: Facebook

Чучуганов претърпя тежка катастрофа през 2013 година и пропусна да участва в Сочи. Възстанови се след опериция в "Пирогов", където бе настанен със счупен таз, дясно бедро и лява ръка. При интервенцията му бяха поставени метални импланти.  

Снимка: Facebook

Антония Григорова вече е изпитвала тръпката "олимпийски игри". Освен в състезанията по ски бягане, тя е най-добрата ни представителка при дамите в ски ориентирането.

През август 2017 г. Григорова стана първата жена, изминала с бягане маршрута от връх Ком до нос Емине.

СПУСКАНЕ С ШЕЙНИ

България има 1 квота и тя е за Павел Ангелов. Преди 4 години Ангелов също бе удостоен с виза, но изненадващо в последния момент мястото му на олимпийския форум бе заето от Станислав Беньов.