на живо

Българин е лидер на престъпната група за черно тото в Испания

Бивш състезател по тенис на маса

Интерпол разби преди дни организирана престъпна група за черно тото и манипулиране на мачове в Испания. Арестувани са 23-ма души - основно българи и румънци. В продължение на години те уреждали резултата от редица спортни събития - от тенис на маса до футбол и тенис на най-високо ниво. Използвали и модерна технология, която им гарантирала огромни печалби.

Установено е още, че лидерът на организацията е бивш български състезател по тенис на маса, който е подкупвал футболисти, играли за румънски футболни клубове, пише сръбският Kurir.

Европол посочва, че членовете на тази група най-често залагат на мачове от азиатските и южноамериканските футболни лиги, но също така и в Бундеслигата. Подозира се, че те са припечелвали от Лигата на нациите, световното първенство в Катар, както и тенис турнири на ATP и ITF.

Те използвали фалшиви имена, а за целта плащали сериозни пари на собственици на големи заложни къщи.

При полицейската акция са претърсени четири къщи, конфискувани са три луксозни автомобила, два сателита, устройство за заглушаване на сигнала, 47 банкови карти, 80 мобилни телефона...

Посочва се също, че организацията е била свързана с други престъпни групи в цяла Европа, като по-специално е разследвано уреждането на футболни мачове в Румъния, където престъпната мрежа е била най-активна.

Цялата акция продължила няколко месеца, а в началото на септември лидерът, тоест бивш български състезател по тенис на маса, е бил екстрадиран в Испания, посочва изданието.

Част от групата все още се укрива, а разследването продължава.