на живо

Никола Цолов шести на пистата "Каталуния"

Първи точки в дълга надпревара във Формула 3

Никола Цолов шести на пистата "Каталуния"
 

Никола Цолов спечели първите си точки в основно състезание във Формула 3, след като завърши шести в дългата надпревара на пистата "Каталуния" край Барселона.

Българинът стартира от третото място в състезанието и запази позицията си зад Кристина Менсъл и Арвид Линдблад в дългия спринт до първия завой. Впоследствие Цолов изостана леко от двамата лидери, което позволи на Люк Браунинг да го изпревари в началото на петия тур.

Последваха доста обиколки, в които Цолов кара зад британеца и дори неколкократно бе близо до това да го атакува, но така и не успя да си върне третата позиция. Този дълъг период, който той изкара във въздушната струя на Браунинг, му изигра лоша шега в края, когато българинът остана без сцепление в предните си гуми и започна да губи позиции.

Снимка: Lap.bg

Първо той бе изпреварен от Леонардо Форнароли в 22-рата обиколка, след което и Оливър Гьоте мина пред българина в началото на 23-ия тур.

Цолов обаче успя да парира последвалите атаки на съотборника си Лорън вас Хьопен и Алекс Дън и да съхрани шестото място, на което и финишира.

Снимка: Lap.bg

Така за първи път в своята кариера във Формула 3 той спечели точки в дълго състезание. До момента българинът имаше четири класирания в зоната на точките, но всички те бяха в спринтовете.

Победата спечели Арвид Линдблад, който изпревари Менсъл в петия тур. Подиума оформи Форнароли.

В генералното класиране с осемте точки, които спечели днес, Цолов се изкачва с едно място напред и с 25 пункта заема 12-та позиция.