на живо

Да се завърнеш в Ада… с удоволствие

Хандбалистите на "Веспрем" са обречени на драма в Шампионската лига

2016 година. 29 май. Кьолн, Германия.

Сълзи на неописуемо разочарование. Ръце, скриващи тъжни гримаси. Очи, невярващи на гледката. Глави, сведени надолу чак до земята, сякаш молейки се всичко това да е сън и под повърхността да съществува друг свят.

А само на няколко метра разстояние, в другия край на игрището - пълен контраст! Танцуващи хора, триумфални викове, смях, усмивки. Еуфория, каквато може да предизвика единствено победата в най-тежката битка.

Феерия от емоции. И по трибуните, откъдето гледат близо 20 хиляди души. С ускорен, трудно нормализиращ се пулс. След изтощение от невиждана драма, в която дишането бе оставено на заден план.

Такава бе атмосферата в зала "Ланксес Арена" преди година, в онази вечер на последната майска неделя. Минути по-рано е завършил финалът в Шампионската лига по хандбал за мъже. С триумф на "Виве" Киелце - първият полски отбор, стъпил на европейския връх в 56-годишната история на турнира. Тим, воден от легендата Талант Дуйшебаев - шесткратен европейски шампион като играч и треньор.

Поляците са в екстаз. Изглеждат като хора, загубили разсъдъка си. И има защо.

Печелят решителния сблъсък след изпълнение на 7-метрови хвърляния, или с по-прост термин, неизползващ се в хандбала - дузпи.

Ако не сте запознати с тази игра, бихте казали "Какво пък толкова!? Едни дузпи...". В хандбала до този етап се стига много, по-скоро адски рядко. Все пак това е игра, в която головете са много, а една атака може да бъде започната и завършена за цели… 3 секунди.

Равенствата в редовното време не са често срещани. Получават се в по-малко от 5% от мачовете. Когато това се случи в двубой на директна елиминация, следва продължение и чак тогава е време за 7-метрови хвърляния.

В Кьолн точно те определиха шампиона. Редовните 60 минути завършиха 29-29. Продължение и ново равенство 35-35. При дузпите (по 5), които не си мислете се вкарват по-лесно, отколкото във футбола, "Виве" Киелце спечели с 4-3 за крайното 39-38.

Ако скалата за оценка на една хандбална драма е до 100, то това бе изпълнение за 99,5.

Ако вече мислите, че сме забравили да споменем другия финалист - да, така е! Но нарочно. Просто защото той е главният герой в историята.

От страната на загубилите бяха хандбалистите на един от най-успешните унгарски отбори - "Веспрем". 25-кратен шампион на страната си, който от 2008 година до днешна дата спечели 10 поредни титли. А от 1992 насам има забележителните 23 трофея в 27 сезона на унгарското първенство!

Отборът от едноименния 60-хиляден унгарски град, отстоящ на едва 20 километра от езерото Балатон, направи първия си забележителен пробив в Европа още в началото на новия век - през 2003 година. Тогава, в 10-ото издание на турнира за Купата на Европа под новото име - Шампионска лига, "Веспрем" зае четвърто място. Постижение, повторено през 2006 година.

Последва пауза. И то немалка, преди унгарците отново да стигнат до финалната четворка. Случи се през 2014 година. Тяхната първа поява в "Ланксес Арена" - домът на европейския клубен хандбал.

Тогава обаче конкуренцията бе убийствена. Германският "Фленсбург" спечели титлата, побеждавайки друг немски гранд - "Кил", а рекордьорът по европейски титли "Барселона" (9) постигна успех в двубоя за третото място само с гол разлика - 26:25. За трети път "Веспрем" остана без медали.

Точно година по-късно бе време за реванш. Унгарците отново пътуваха до Кьолн и пак се изправиха срещу "Барселона". Но на последното стъпало - финала! "Каталунците" още веднъж се оказаха по-силни и ликуваха след 28-23. Разочарованието остана за "Веспрем", но все пак това бе крачка напред. Оставаше още една.

И златната възможност да бъде направена дойде през 2016 година. В онази неделна майска вечер. Шампионите на Унгария бяха на Final Four за трети пореден сезон и достигнаха мача за трофея във втора последователна година. Съперникът на финала бе мечтан - "Виве" Киелце, след като и двата големи фаворита "Кил" (елиминиран от "Веспрем") и "Пари Сен Жермен" отпаднаха на полуфиналите.

Когато първото полувреме от финала бе завършило, унгарците, водени от Ласло Наги, сърбина Момир Илич, испанеца Угалде Гарсия и шведа Андреас Нилсон, бяха взели трофея с една ръка. Водеха със 17-13.

Уви, по най-бруталния сценарий, който можеше да предложи съдбата, мечтата им бе разбита. На хиляди дребни парчета, които се забиват дълбоко в съзнанието за цял живот.

Загубата за "Веспрем" бе от онези, в живота и спорта, които просто те свличат на пода като листо, откъснало се от клона и нямащо друг избор освен да падне на земята. Състояние, в което всичко около теб се превръща в мъгливо неясно измерение, а смисъл… смисъл няма. Нито да се изправиш, нито да направиш първата крачка напред, поне не и в този момент.

На 29 май 2016 година за унгарския "Веспрем" прекрасната "Ланксес Арена" се превърна в същински Ад!

Но най-силните и най-смелите знаят, че за да можеш всеки път да завършваш пътя на успеха благополучно, винаги се налага да минеш през Ада. И през 2017-та "Веспрем" ще се завърне в своя Ад! И то с удоволствие!

На 3 юни унгарците излизат в Кьолн в полуфинален двубой срещу "Пари Сен Жермен". Ден по-късно е финалът, където феновете на "Веспрем" се надяват отново да видят своите любимци и този път щастието и радостта да заличат спомените за огромното разочарование.

В другия полуфинал съперници са "Барселона" и голямата сензация на турнира - "Вардар" Скопие. Това е дебютно участие за македонски отбор на полуфиналите в надпреварата. Големите отсъстващи от финалната четворка са германските тимове, като нито един от тях не стигна фазата на най-добрите четири за първи път от 2005 година насам. А настоящият шампион "Виве" Киелце отпадна още в първия кръг на елиминациите.

Зала "Ланксес Арена" ще приеме финалите на Шампионската лига за осма поредна година.