на живо

Футбол и религия: Да откриеш Бог на терена

Или как евангелизмът (почти) превзе националния отбор на Бразилия

Декември 1982 г. Бело Оризонте. Денят на местното дерби. Вратарят на „Атлетико“ Минейро пламенно вярва, че изпълнява мисия, възложена му от самия Иисус Христос - да разпространява Божието слово сред останалите футболисти.

Точно както преди всеки друг двубой през последните три години, Жоао Лейте се доближава на случаен принцип до своите противници. "Иисус те обича и аз имам подарък за теб", обръща се той към колегата си на вратата на "Крузейро" Карлос Гомес. Ясно е какво тика в ръкавиците му, нали? Библия, разбира се.

На Гомес всичко това му изглежда леко смущаващо предвид обстоятелствата. Дори открито се ядосва на жеста, толкова необичаен преди началото на важен мач.

По-късно обаче чувствата на Гомес се променят драстично. Той се присъединява към религиозното движение на Лейте - Атлетите на Христос. И далеч не е единственият покръстен. Тази асоциация на евангелистите сред спортистите привлича в своите редици някои от най-популярните личности в бразилския футбол.

На първата сбирка се явяват всичко на всичко четирима души. В пика на движението те са 7000 от 60 държави, включително звезди като носителя на "Златната топка" Кака и бившия защитник на "Байерн" Мюнхен Лусио.

"Всичко започна с пилота от Формула 1 Алекс Диас Рибейро, който се състезаваше с надпис "Иисус спасява" върху своя болид - разказва Лейте в интервю за BBC Sport. - Реших да поставя същото послание върху фланелката си, но бразилската асоциация ми забрани и дори заплаши клуба ми "Атлетико" с отнемане на точки. Тогава започнах да раздавам Библията на други играчи. Времената бяха трудни - към евангелистите имаше много предразсъдъци. Дори в националния отбор обстановката не беше дружелюбна и не се чувствах никак комфортно".

През 80-те, когато Лейте тръгва на своята мисия, 88,9% от хората в Бразилия се определят като католици. Евангелизмът - движение в рамките на протестантското християнство - привлича 6,6% от населението.

Оттогава балансът се променя значително. През 2021 г. показателите са съответно 50% и 31%.

Бразилия остава най-голямата католическа нация в света, но според прогнозите до 2032 г. евангелистките църкви ще привличат по-големия дял от поклонниците.

Когато Лейте спира с футбола през 1992 г., Атлети на Христос набира скорост. Асоциацията има собствено телевизионно шоу в Аржентина, а негов водещ е бившият бразилски футболист Пауло Силас. Излъчва се три пъти седмично. Мисионерите опитват да привлекат дори самия Диего Марадона, но напразно.

Десният защитник Жоржиньо също раздава Библии на съперниците, докато е капитан на "Байер" Леверкузен. На световното първенство в САЩ през 1994 г. той е един от шестимата евангелисти в националния отбор, които вдигат титлата след победа с дузпи над Италия. Петима от тях образуват кръг в центъра на терена и благодарят на Бог, след като Роберто Баджо изстрелва топката над гредата. А шестият точно в този миг пази бразилската врата.

"Когато Баджо взе топката в ръце, нямах съмнение, че ще победим - категоричен е Тафарел. - Няма как някой, който вярва в Иисус, да загуби от някой, който вярва в Буда".

Снимката на протегналия ръце към небесата Тафарел, който днес тренира вратарите на "Ливърпул", се превръща в корица на книгата "Кой спечели четвъртата титла". Тя включва разказите на играчите, които отдават на Бог заслугата за триумфа. Творбата е остро критикувана от легендарния треньор Марио Загало. И се превръща в повратна точка.

Атлети на Христос вече не се радва на някогашната популярност. Но евангелизмът продължава да се разпространява скоростно в Бразилия и влиянието му в националния отбор по футбол всъщност се е увеличило от 1994 г. насам. Пасторите имат ексклузивен достъп до тренировъчните лагери и разчитат на дарения от играчите, за да пътуват и изнасят служби в специални помещения, определени от федерацията.

На световното през 2002 г., което "селесао" също спечели, трима играчи се молят заедно - Лусио, Кака и бившият защитник на "Барселона" Едмилсон.

"Всеки е свободен да прави каквото пожелае в почивните си дни - отсича Лусио - Искахме да обменим идеи как да се справим с напрежението".

След като грабват и Купата на конфедерациите през 2009 г., няколко бразилци носят бели тениски с благочестиви послания като "Аз обичам Бог" и "Принадлежа на Иисус". Официалните лица им нареждат да ги свалят, но Лусио се съпротивлява и намята своята около кръста си, докато вдига трофея. Датската федерация подава оплакване и ФИФА изпраща предупредително писмо до Бразилия. В него се напомня за изричната забрана за политически, религиозни или лични заявления.

През следващата година в самата Бразилия възниква дискусия дали евангелизмът не се радва на твърде голямо влияние. А покрай споровете дали Роналдиньо да бъде повикан в състава за Мондиал 2010, списание ESPN отбелязва: "Той няма да пътува, защото вече не е достатъчно да си добър футболист. Трябва да си член на определена църква".

В крайна сметка Роналдиньо действително остава извън състава. Бразилия изхвърча на четвъртфиналите след поражение от Холандия.

През 2015 г. шефът на охраната е уволнен от федерацията, защото си позволява да проведе евангелистка служба в хотела на тима без знанието на селекционера Дунга. "Днес небето празнуваше, защото три сърца приеха Иисус и взеха правилното решение", пише по-късно пасторът в социалните мрежи. Сред присъстващите са Алисон Бекер и Фабиньо, Давид Луис и Лукас Моура. 

Евангелизмът се разпространява не само сред футболистите, но и в политиката. Крайнодесният президент Жаир Болсонаро печели изборите през 2018 г. с подкрепата на почти 70% от евангелистката общност, включително на футболни звезди като Неймар и Ривалдо.

Болсонаро, роден в католическо семейство и кръстен повторно в река Йордан от евангелски пастор, обещава да назначи във Върховния съд съдия, който е "ужасно евангелистки настроен". Речено - сторено.

Когато през декември 2021 г. Андре Мендонка - адвокат и евангелски пастор, получава поста, видео как първата дама Мишел Болсонаро крещи "Слава на Бога" става хит в интернет.

Докато все още е главен прокурор, Мендонка използва цитати от Библията, за да защити повторното отваряне на църквите по време на пандемията. "Една малка стъпка за човека и огромен скок за евангелистите", доволен е той.

Евангелистката експанзия в политиката може да се проследи назад във времето до 1986 г., когато тръгва слух - Бразилия ще превърне католицизма в единствената официална религия. Незабавно са избрани 32-ма депутати евангелисти. Днес броят им в парламента вече е 105, а сенаторите са 15. Не се изненадвайте, че някои от тях извършват служби в Камарата на депутатите. Когато бившият президент Дилма Русеф беше изправена пред импийчмънт, 58 законодатели посвещават своя глас на Бог.

Критиците свързват евангелизма в политиката със засилване на консервативния дневен ред и липса на толерантност. Тя се изразява в заглушаване на всички други религиозни вярвания, включително тези с африкански корени.

Въпреки че доверието към Болсонаро се срива до 22% преди следващите избори, насрочени за 2 октомври, много звезди като Неймар остават лоялни към президента и играят ключова роля в неговата кампания.

Когато нападателят на "Байер" Леверкузен Паулиньо отбеляза за Бразилия при победата с 4:2 над Германия на олимпийските игри в Токио, начинът му на празнуване определено привлече внимание. Той имитира стрелба с лък в знак на почит към своето духовно божество Оксоси от религията кандомбле. Тази смесица от традиционните вярвания йоруба, фон и банту, произхождащи от различни региони на Африка, отдавна се практикува в Бразилия, в миналото - дори тайно. Дори и днес вярващите са атакувани от радикални евангелисти, които ги смятат за сатанисти.

Но Паулиньо е твърдо решен за напомни на своите сънародници, че в родината му все още има място за всички религии. Дори и в националния отбор по футбол.