на живо

Шампиони под карантина: За нетърпението да се завърнеш на терена (ВИДЕО)

Любовта към футбола крепи и обединява младежките ни национали

"Шампиони под карантина". Това е съдбата днес на всички професионални спортисти. Изолирани у дома, някои от тях под карантина, а други, просто спазващи указанията за социално дистанциране в борбата с коронавируса, те не се предават. Напротив. Техните зали, стадиони, басейни и писти пустеят, но домовете им се превръщат във все по-колоритни тренировъчни площадки.

Младежкият национален отбор по футбол имаше една мечта. Да не допусне да се навършат 30 години, откакто България не е участвала на европейско първенство. Мечта, която, на фона на състоянието, в което се намира родният футбол, далеч не изглеждаше нереалистична. След последната убедителна победа с 3:0 срещу лидера в групата от евроквалификациите – Полша, момчетата на Александър Димитров ни припомниха забравените, а така несравнимо сладки емоции от футболните успехи.

В края на март отборът, определен справедливо като лъч светлина за българските запалянковци, трябваше да се изправи срещу Естония. Неслучайно срещата се чакаше с нетърпение. При последния двубой между двата тима "лъвовете“ разгромиха съперника с 4:0. Хеттрик за България тогава вкара нападателят и един от най-перспективните ни млади футболисти – Тонислав Йорданов. Заради кризата с коронавируса обаче евроквалификацията беше отложена за неопределен период от време.

"Не мога да кажа дали съжаляваме, че не изиграхме този мач, защото разбира се, не се знае как щеше да завърши, но все пак смятам, че бяхме в добра форма и щяхме да победим", споделя Йорданов.

Сега, при условия на карантина, младежите ни правят всичко възможно, за да запазят тази добра форма. Всеки от тях има изготвен тренировъчен режим, който се опитва да спазва стриктно. Контролът на треньорите, казват, не е толкова строг, защото всеки се опитва да бъде максимално съвестен.

„Ние вече сме професионалисти. Мисля, че треньорите ни имат пълно доверие и няма нужда от комуникация било то всеки ден или през ден. Просто си спазваме режимите и мисля, че няма от какво да се притесняват.“, допълва Тонислав.

Тренировките им са интензивни и разнообразни. Преди режимът на извънредното положение да бъде затегнат, а парковете и планините – забранени за посещение, някои от момчетата се възползваха от предимствата на природата, която превръщаха в своя зала. Андреа Христов и Калоян Кръстев, които са съотборници в "Славия“, правиха походи в планината и силови тренировки сред природата. Сега обаче и двамата преместиха полето на занимания вкъщи.

Андреа все пак се оказва късметлия, защото може да споделя футболните страсти с брат си – Петко, който скоро се завърна от Италия. Изолирани във вилата си, двамата се предизвикват взаимно на импровизирания футболен терен.

Късметлия с двор се оказва и Митко Митков, който използва всичко налично в градината, за да трупа мускули. А за онези, затворени в апартаменти, като Мартин Минчев и Иван Турицов, в употреба, но за сериозни тренировки, влиза така популярната тоалетна хартия. 

Независимо, че всеки един от младежите има различен метод да поддържа форма, едно нещо ги обединява със сигурност - футболът им липсва ужасно много. И нямат търпение да се завърнат на терена.

"За нас като професионални футболисти е много трудно да си стоим вкъщи, но каквото е за нас, това е и за другите хора. На никого не му е лесно, затова нямаме право да се оплакваме. Гледаме да тренираме и да поддържаме форма, доколкото е възможно, както можем и психически да не се отказваме.“

Макар почти всички да са от различни клубове, националната фланелка успява да ги обедини и да създаде истински приятелства.

„Чуваме се всеки ден дори, подкрепяме се и си казваме, че се надяваме скоро всичко да отмине и да играем отново заедно.“

А призивът, който момчетата от младежкия национален отбор отправят, е хората да не се предават.

"Както ние като спортисти никога не се предаваме и се борим за целите си, така се надяваме и хората да не се предават. Всичко ще отмине – това е сигурно. Просто трябва време, нека бъдем търпеливи и си останем вкъщи“, завършва с апел Тонислав Йорданов.

bTV също призовава: останете си вкъщи!