на живо

Различният финал в Ню Йорк

Доминик Тийм и Александър Зверев спорят за първа титла от Големия шлем

Getty Images

Без Рафаел Надал и Роджър Федерер от самото начало и след дисквалификацията на Новак Джокович заради удар с топка на съдията, Откритото първенство на САЩ очаква своя нов шампион.

За последния мач при мъжете се класираха двама от тенисистите, определяни от специалистите за част от следващото шампионско поколение - 27-годишният Доминик Тийм и 23-годишният Александър Зверев.

Снимка: Reuters

Австриецът надигра Даниил Медведев на полуфинал. Мачът продължи близо 3 часа, а Тийм в крайна сметка излезе победител след 6:2, 7:6(7), 7:6(5).

Полуфиналът на Зверев срещу Пабло Кареньо-Буста беше по-драматичен и завърши след обрат - 3:6, 2:6, 6:3, 6:4, 6:3.

Снимка: Reuters

За Тийм това е четвърти финал на турнир от Големия шлем. По-рано през годината той игра в решителния мач на Откритото първенство на Австралия, но загуби от Новак Джокович. През 2018 и 2019 г. австриецът игра във финалите на "Ролан Гарос", но и тогава не стигна до титла след поражения от Рафаел Надал.

Що се отнася до Зверев, за него това е първи голям финал. До момента германецът беше достигал единствено полуфинал в Мелбърн. 

Двамата финалисти се познават добре, като до момента са играли 9 пъти помежду си. Тийм има предимство в мачовете - 7:2 победи.

В последните 15 години само 4-ма тенисисти, различни от Джокович, Надал и Федерер, са печелили титлата в Ню Йорк - Хуан Мартин дел Потро (2009 г.), Анди Мъри (2012 г.), Марин Чилич (2014 г.) и Стан Вавринка (2016 г.).