на живо

След тежка операция, Иван Басо отново може да се състезава

Getty Images

Двукратният победител в колоездачната Обиколка на Италия Иван Басо отново може да се състезава, след като е претърпял операция на тестисите, за отстраняване на раково образование. Това съобщиха от отбора му Тинкоф-Саксо.

Басо напусна тазгодишния Тур дьо Франс, след като по време на петия етап попадна в групово падане. 37-годишният италианец е ударил левия си тестис, а по-късно прегледите са показали наличието на малък тумор. Басо е претърпял операция в клиника в Милано, а след нея се чувства добре.

"Страхотни новини за Иван Басо! Резултатите от последните изследвания показват, че няма нужда от допълнително лечение. Както започна тъмният период за него, сега е зад гърба му, пишат от Тинкоф-Саксо на своята страница в социалната мрежа Туитър.

Басо завърши трети и втори в генералното класиране на Тур дьо Франс през 2004-а и през 2005-а, но пък е печелил Джирото на два пъти (през 2007-а и през 2010-а година), единствените му титли от Гранд-туровете. Той е известен като отличен катерач и именно това му донесе и победите в родината.