на живо

Каратанчева отново в топ 100, Пиронкова с две позиции нагоре

Мария Шарапова извън челната тройка

БГНЕС

Сесил Каратанчева се завърна в топ 100 на световната тенис ранглиста. 25-годишната софиянка се изкачи от 106-о на 95-о място и има 643 точки. Втората ракета на България при жените започна от квалификациите на Ролан Гарос и в първия кръг елиминира бившата №1 в света Йелена Янкович, след което отпадна в следващата фаза.

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова също се изкачи нагоре в най-новото издание на ранглистата на WTA, макар и с по-скромните две места. 27-годишната пловдивчанка, която за първи път в кариерата си стигна до третия кръг в Париж, е 47-а с актив от 1067 точки.

Лидер в световната ранглиста продължава да е американката Серина Уилямс, която след триумфа си на Ролан Гарос събра 11 291 точки. На втора позиция вече е Петра Квитова (6870 точки). Симона Халеп (6130 точки) запазва третата си позиция, въпреки че отпадна още в първия кръг в Париж, а през миналата година бе финалистка.

От втора на четвърта позиция се смъкна Мария Шарапова, която отпадна на 1/8-финалите в Париж. Изненадващата финалистка Луцие Шафаржова пък влезе в Топ 10, изкачвайки се от 13-о на 7-о място.