на живо

Удо – момчето, което покори Америка, но избра България (ВИДЕО)

За шампионските гени и за орисията да станеш треньор – Людмил Хаджисотиров гостува в Епизод 4 на спортния ни подкаст

Удо – момчето, което покори Америка, но избра България (ВИДЕО)

Готови ли се за Епизод 4 от спортния подкаст на bTV? Дано да сте, защото в него събеседник на Флорина Иванова в дигиталното студио на нашата медия влиза един от най-харизматичните и най-успешните бивши баскетболисти на България и настоящ треньор №1 сред българите в НБЛ – Людмил Хаджисотиров-Удо!

Във вените на Удо тече шампионска кръв. Баща му Людмил Хаджисотиров-Бонзо, е легенда на родната водна топка. Като ватерполист има 200 мача за националния отбор, а като треньор на националния отбор за пръв път класира страната ни на олимпийски игри – в Мюнхен през 1972 г., където нашите заемат престижното 11-о място.

Майката на Удо е известния български хореограф Розмари Де Мео, а брат му Боян Хаджисотиров от десетилетия е причисляван към каймака на кондиционните треньори в световния тенис.

Снимка: bTV

С такова семейство Людмил Хаджисотиров-младши е орисан за големи неща. Хората, които се интересуват от баскетбол още помнят изключителния му атлетизъм като играч. У нас той защитава цветовете на "Славия", ЦСКА, "Левски", "Спартак МВР", а професионалната му кариера зад граница минава през швейцарския "Женева Девилс".

Хаджисотиров е сред малцината български баскетболисти, докоснали се до елитната дивизия на американския колежански баскетбол NCAA. Той носи екипа на един от най-славните отбори в конференция BIG EAST отвъд Океана – "Бостън колидж", след което изкарва още две години в друг първодивизионен университет – "Мейн". Пътят му към сбъдването на американската мечта обаче започва от Уинчиндън – Prep School, където той калява и тялото, и характера си на победител.

Снимка: Lap.bg

Роден на 13 ноември - датата, която фигурира по паспорт за рождена на един от най-емблематичните треньори в историята на европейския клубен баскетбол Пини Гершон (истинската рождена дата на Гершон е 11 ноември, но е записан 2 дни по-късно), именно израелската икона на „Макаби“ пръв предрича бляскавото бъдеще на Удо в професията. Двамата работят заедно докато Гершон е селекционер на националния отбор на България (2007-2009), а Хаджисотиров е негов играч. Още тогава Пини напътства талантливия гард да избере за себе си пътя на треньор.

Снимка: Lap.bg

Вече десетилетие името на Хаджисотиров е неразривно свързано с това на „Рилски спортист“, а в изминалите години клубът от Самоков пренаписа многократно историята си като спечели на три пъти Купата на България (2016, 2018, 2021). Удо е страшно добър в откриването на таланти от колежанското първенство на САЩ, които впоследствие се превръщат в суперзвезди. Само за справка: един от първите американци, които той докара в „Рилски спортист“ – Анджело Калояро, от няколко сезона е в редиците на „Макаби“ Тел Авив в Евролигата.

За изпитанието да играеш баскетбол и едновременно с това да учиш микробиология и висша математика, за изборите, които правим в живота и за всичко останало, препоръчваме ви да изгледате едно към едно гостуването на Удо пред Флори в спортния ни подкаст „За спорта без клишета“.

Епизодите може да гледате в YoutubeSpotify и Itunes.