на живо

Давид Давидов: Завръщането на Казийски ще бъде взрив, като този на Везенков в баскетбола (ВИДЕО)

Дано Матей оцени каква еуфория би предизвикал с появата си, надява се бизнесменът

От редови фен – до вицепрезидент на българската федерация по волейбол и до президент на волейболния Левски. Това е пътят, който извървява Давид Давидов – икономист по образование, бизнесмен по призвание и спортен запалянко по душа.

 „Бил съм на безброй мачове на националния отбор, включително и в чужбина. Още преди да се запознаем с Владо Николов. Първите ми мачове са още през 90-те. Връзката ми с волейбола е чисто емоционална“, разказва бизнесменът, който е гост на Петър Бакърджиев в спортния подкаст на bTV.

С Владимир Николов го свързва дългогодишно приятелство, а от няколко години и бизнес партньорство. Двамата са основната причина волейбол в Левски да продължава да има: 

 „С Владо се запознахме съвсем случайно покрай наш партньор в строителството. Той имаше контакт с него и подпомагаше новосформираната му школа, която работи и до днес като един проект за масов волейбол.

Снимка: Евгений Милов

Волейболистите на Левски, както и цялата детско-юношеска школа, имат привилегията да се подготвят в една уникална база за спорт в Garitage Park. Там Давидов е управляващ партньор, но по никакъв начин не парадира с възможностите си:

Разходът на парка, който управлявам, възлиза на 100 милиона евро. От гледна точка на финансовата оценка е 200 милиона евро. Прекрасно е да създадеш условията, при които млади момчета и момичета да могат да покажат пълния си потенциал, както и да ги докараш до едно ниво, в което те да са конкурентни на своите връстници в целия свят.

Снимка: Евгений Милов

За Давид Давидов тема, която го кара да потреперва и в момента, е макар и хипотетичното завръщане на Матей Казийски в националния отбор:

Това би могло да се сравни единствено със взрив, какъвто Александър Везенков предизвика в баскетбола. Това, което прави Везенков, най-вероятно няма голямо обяснение на фона на всичко останало, което се случва. Той е превъзходен пример, достоен за уважение.

Снимка: Евгений Милов

Въпреки, че засега Казийски не дава индикации, че е склонен отново да облече екипа на България, Давидов предпочита да остане оптимист:

Снимка: Евгений Милов

Не знам каква би могла да му бъде мотивацията да се върне в националния отбор след 11 години. Имаше събития, на които можеше да допринесе много повече, отколкото в момента, защото щеше да бъде при ситуация с по-силен отбор. Надявам се този процес да не е приключил и да оцени другата страна на едно такова завръщане - националната еуфория, която би се създала. Той е звезда в световен мащаб.