на живо

Далаклиев: Децата ни не могат да си откъснат две череши, но ги возят като шампиони (ВИДЕО)

Боксът е спорт на честта, заяви последният ни първенец на планетата

Далаклиев: Децата ни не могат да си откъснат две череши, но ги возят като шампиони (ВИДЕО)

Детелин Далаклиев бе гост на Петър Бакърджиев в поредния епизод на подкаста „За спорта без клишета“. В момента последният световен шампион на България по бокс е треньор в школата в Плевен, на която е основател.

На родна земя е многократен шампион. Има две сребърни отличия от европейски първенства в лека категория. 

Снимка: Евгений Милов

Плевенчанинът сподели своите впечатления от начина на управление на спорта в родния му град. Далаклиев говори още и за това какво означава да бъде треньор.

 

 „Първият ми медал от световно първенство, на което станах трети за мъже, бях на много крехка възраст и ми е много скъп. Това се случи през 2003 година. Чувствах се много по-добре, когато бях малък, не се замислях за нещата. Никога не съм правил нещо в опит да постигна материалното, просто исках да бъда спортист, да ме излъчат по bTV или да пишат за мен във вестниците. Запалих се по спорта от телевизията.

Снимка: Евгений Милов

В началото ме беше страх дали ще мога да се занимавам с треньорство, но изглежда, че се справям добре като треньор и педагог. Показах на много хора, че от нищото направих нещо само за 2 години. Хора, които никога не са тренирали бокс, станаха шампиони на България два пъти.

 „Не съм взимал деца от другите клубове, исках те да са продукт на моя. Има много деца, които са искали да дойдат при мен, но не съм ги взимал. Имам си уважението с останалите колеги“, допълни той.

Снимка: Евгений Милов

В България има места, където можеш да тренираш бокс. Ако имаш желание, можеш да тренираш и в това студио. Много хора плачат, че няма условия за трениране. За бокса ти трябват едни гуменки, гащи и ръкавици. Това е спорт на честта. Излизаш и тренираш, важно е главата ти да мисли. Сега е много по-лесно, има информация, бащите им ги карат с колата и ги чакат. Те слизат като световни шампиони. Половината деца са бледи, не могат да си откъснат две череши от едно дърво."

Снимка: Евгений Милов

Някакви хора управляват спорта в Плевен. Познавам един, двама, ама те са по канцелариите. Трябва си хора, които са врели и кипели. Аз не искам да управлявам плевенския спорт. Плевен е град с традиции, но няма спорт. Градът има олимпийски шампиони като Гълъбин Боевски и Тереза Маринова. Такива хора трябва да управляват спорта в Плевен. Има и други хора като мен. Не може да сложат случаен човек да управлява спорта“, подчерта Далакиев.