на живо

Георги Младенов: Аз на 60? Не може да бъде!

Едно време дори не разговарях с хората на тази възраст, не ги забелязвах, споделя легендата

Георги Младенов на 60! Звучи като сън, звучи нереално, но ЕГН-то не лъже. Колкото и да не ни се вярва, лошото момче на българския баскетбол (казваме го с цялата си любов и уважение към него), недостижимият, уникалният, неповторимият №12, взе, че порасна!

Вчера – 11 май, този изумителен човек, който в продължение на повече от две десетилетия бе сред най-добрите баскетболисти не само в Европа, но и в света, чества своя юбилей. Пораснал, с посребрели коси, със сигурност помъдрял, той ни гостува в спортния подкаст.

Снимка: bTV

"Едно време с хората на 60 години дори не си говорех. Не ги забелязвах", споделя с усмивка Младенов и допълва: "Да, 60 звучи странно. Аз не се чувствам на 60, не знам защо."

Народ, който няма история, не може да има бъдеще. Тази пронизваща право в сърцето фраза ни припомня отново той – личността, за която никога нямаше граници на терена. Спортистът, който не можеше да приеме, че някой може да го победи. Затова нека ви припомним какво стои зад това име: ГЕОРГИ МЛАДЕНОВ.

11 пъти шампион на България. 7 пъти носител на Купата на България. Тези 18 трофея един от най-невероятните реализатори в историята на баскетбола печели с три различни клуба. Той е рожба на „Левски“ и със „сините“ триумфира с титлата 8 пъти (1979, 1981, 1982, 1986, 1993, 1994, 2000, 2001) и 5 пъти с Купата на страната (1979, 1982, 1983, 1993, 2001).

Носител на Купата на България с онзи звезден тим на „Плама“ Плевен през 1995-а и два пъти държавен шампион с плевенчани през 1995, 1996 г. Златен дубъл стои във визитката му и с екипа на „Славия“ – и титлата, и купата през 1997 г.

Снимка: bTV

"Някой беше казал, че има две дати на човека, които са му много важни: тази, на която си се родил и тази, на която разбереш защо си се родил", разказва Младенов, който още на 7 години влиза в баскетболната зала на 127-мо училище в София. Там преподавател е една емблематична фигура в историята на родния спорт и баскетбол - Младен Младенов–Даскала.

"Имах привилегията да бъда син на Младен Младенов", признава Георги по отношение на баща си, през чиито ръце са минали редица големи имена в българския баскетбол и спорт.

Най-строг Младенов е със сина си Борислав, който е взел изключителния му талант и който върви по неговите стъпки в играта. Боби играе от няколко години в италианския "Римини". "С него съм направо тираничен. Но не той има привилегията да бъде мой син, аз имам привилегията да бъда негов баща."

За космическата заплата от 100 000 дойче марки в годините на славния "Левски Тотел" по времето на Ганелин Русинов, защо съпругата му Нина го заплашва, че когато заспи ще го заколи, за принципите в живота - всичко това гледайте и слушайте в епизод №13 на спортния ни подкаст.